- Mel
Ingredienser
- 525 g lunken vand
- 500 g hvedemel
- 250 g fuldkornsmel
- 15 g salt
- 125 g surdej (se opskrift her)
- Rismel
- 1 hævekurv, 26 cm i diameter
-
Fremgangsmåde
-
1Dag 1: Kom vand, hvedemel og fuldkornsmel i røremaskinens skål, og ælt dejen sammen i 2 minutter ved lav hastighed.
-
2Lad den hæve tildækket med et fugtigt viskestykke i 2 timer. Efter to timer tilsættes surdej og salt.
-
3Ælt dejen i cirka 7 minutter ved medium hastighed, indtil den samler sig om dejkrogen og nogenlunde slipper skålens kanter.
-
4Smør en stor skål med en smule olie, og overfør dejen hertil. Dæk skålen til med et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve i 2 timer ved stuetemperatur. Du skal vende dejen hver halve time – altså fire gange på to timer. Dette gøres ved at hive op i siden af dejen og folde ind mod midten. Det gøres hele vejen rundt. Du kan se en videodemonstration her.
-
5Efter sidste foldning flyttes dejen over i en hævekurv, der er drysset med rismel. (Grunden, til at du skal bruge rismel, er, at det ikke suger fugt fra dejen). Stil dejen på køl natten over – gerne med en plasticpose trukket over eller tildækket med et fugtigt viskestykke.
-
6Dag 2: Tænd ovnen på 230° (varmluft), og sæt gryden ind med låg på. Lad gryden varme godt op i 30-40 minutter – det er vigtigt at gryden bliver brandvarm.
-
7Kom dejen i den brandvarme gryde på 24 cm/ 4,2 L. Snit evt. et par linjer i dejen, så får den et smukt mønster, når den er bagt.
-
8Læg låget på og sæt gryden tilbage i ovnen. Bag brødet i 20 minutter.
-
9Tag låget af og bag yderligere 35 minutter.
-
10Skru ned på 180°, og giv det yderligere 15 minutter, til skorpen er gylden og sprød. Brug et termometer til at tjekke om temperaturen er på ca. 96-98° i brødets kerne. Tip brødet ud af gryden, og lad brødet afkøle på en rist.