- Brød & korn
Ingredienser
- 1 stort spiseæble, i tern
- 50 g rosiner, gerne sultana
- 1 teskefuld brun farin
- 1 teskefuld Mixed Spice (engelsk blandingskrydderi)
- 2 store æg
- 100 ml sødmælk
- 50 ml piskefløde
- 1 teskefuld vaniljeessens
- 4 tykke skiver tørt brød
- 40 g valnødder, ristede og grofthakkede
- Smør og smagsneutral olie til stegning
- Flormelis til serveringen
- 1 spsk. stødt allehånde
- 1 spsk. stødt kanel
- 1 spsk. stødt muskatnød
- 2 tsk. stødt muskatblomme
- 1 tsk. stødt nelliker
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. stødt ingefær
-
Fremgangsmåde
-
1Lav krydderiblandingen først. Lav efterfølgende æbletoppingen.
-
2Bland æblestykker, rosiner, brun farin og Mixed Spice med en spiseskefuld vand i en lille gryde.
-
3Læg låg på og kog ved svag varme i 5 minutter indtil æblestykkerne er blevet bløde og karamelliseret. Hvis blandingen bliver for klistret, kan du tilsætte lidt mere vand.
-
4Tag gryden af varmen og dæk til indtil servering.
-
5Pisk æg, mælk, fløde og vanilje forsigtigt sammen i et lavt fad som er stort nok til dine brødskiver. Læg brødskiverne i og lad dem bløde op i 2 minutter. Vend og giv dem 2 minutter mere.
-
6Varm støbejernsstegepanden op til lav-middel varme uden olie et par minutter så den bliver varm.
-
7Kom smør og olie på panden, når den er varm, og fordel fedtstoffet så hele overfladen er dækket.
-
8Læg et opblødt stykke brød på panden og steg i 3 minutter, indtil det er gyldent. Når brødet er klar til at blive vendt, vil det slippe let fra panden. Vend og steg i 3 minutter mere. Placer brødet på en rist eller en foret bradepande og hold det varmt i ovnen, mens du steger resten af brødene.
-
9Tilsæt mere smør og olie efter behov. Ved serveringen toppes hver skive med en skefuld krydret æble.
-
10Hak de ristede valnødder groft og drys dem over. Drys til slut med lidt flormelis.
-
11Tips:
-
12Vil du gerne undgå raffineret sukker? Erstat brun farin med enten lidt ahornsirup eller honning. Brug både smør og olie til stegningen, da olien forhindrer smørret i at blive branket.