- Frugt
Ingredienser
- 120 g hvedemel
- 50 g sukker
- En knivspids salt
- 115 g smør, koldt og skåret i tern
- 1 æggeblomme
- 1-2 spsk. koldt vand
- 200 g sukker
- 0,75 dl æblejuice, gerne ufiltreret
- 1 citron, saften heraf
- 1 tsk. vaniljeekstrakt
- 115 g smør
- 4-6 æbler, skrællet, udkernet og skåret i kvarte
- Piskefløde, pisket til flødeskum
-
Fremgangsmåde
-
1Kom mel, sukker og salt i en foodprocessor og tilsæt smørret lidt efter lidt mens maskinen kører. Blend indtil blanding ligner groft mel.
-
2Pisk æggeblomme og 1 spsk. koldt vand sammen i en skål og hæld i melblandingen. Blend til dejen samler sig og former klumper. Hvis dejen er for tør til at holde sammen, kan du tilføje lidt mere koldt vand
-
3Drys lidt mel på bordet og rul dejen ud i en cirkel med en diameter på 28 cm.
-
4Læg den på et fad eller en bageplade og dæk med husholdningsfilm. Sæt den i køleskabet i mindst 1 time
-
5Varm ovnen op til 220 °C
-
6Brug en tarte tatin tærteform til at lave fyldet. Kom sukker, æblejuice, citronsaft og vaniljeekstrakt i formen og bring blandingen i kog over høj varme. Rør konstant indtil sukkeret er opløst.
-
7Lad det derefter koge uden at røre i det til karamellen har fået en mørk ravfarve.
-
8Fjern formen fra varmen og rør smørret i et par stykker ad gangen til det hele er tilsat, og karamellen er ensartet
-
9Placér æblerne i formen oven på karamellen med den runde side nedad. Placér dem gerne så pænt som muligt, at de kommer til at udgøre kagens top.
-
10Sæt igen formen på komfuret og tilbered æblerne ved lav varme i 10-15 minutter til der opstår brun, boblende juice i kanten af formen
-
11Tag formen af varmen og læg den runde dej over æblerne. Brug en ske til at stikke dejens kanter ned i formen og ind under æblerne.
-
12Bag kagen i ovnen til den er gylden, cirka 10-15 minutter
-
13Placér kagen på en afkølingsrist og lad den køle af i cirka 15 minutter.
-
14Løsn tærten ved at lade en tynd kniv løbe rundt i formens kant. Placér det ønskede serveringsfad omvendt oven på kagen. Hold formen og fadet tæt sammen og vend dem hurtigt om, så kagen falder ned på fadet. Hvis der sidder nogle æbler tilbage i fadet, kan du nænsomt løsne dem, og placere dem på kagen
-
15Servér kagen varm sammen med flødeskum