Ingredienser
- Havsalt
- Sort peber
- 2,3 dl hvedemel
- 1-2 spsk. olivenolie
- 65 g smør
- 200 g røget bacon eller pancetta (valgfrit)
- 12 skalotteløg skrællet og halveret
- 2 stilke bladselleri i skiver
- 2 gulerødder i skiver
- 3 fed finthakket hvidløg
- 1 spsk. stegekrydderi
- 350 ml rødvin af god kvalitet
- 2 spsk. oksebouillon opløst i 5 dl varmt vand
- 1 spsk tomatpuré
- 150 g hele hvide eller brune champignoner
- Et skvæt cognac (valgfrit)
- Frisk persille til pynt
- 1 bundt af krydderurter (frisk persille, rosmarin og 2 laurbærblade)
- 45 g blødt smør
- 2 spsk. hvedemel
-
Fremgangsmåde
-
1Opvarm 3 spsk. olie ved middel varme i en Le Creuset 24 cm Signature rund gryde. Tilsæt bacon og svits, indtil det er let brunet, og fjern det derefter med en hulske (lad olien blive i gryden), og sæt det til side.
-
2Oksekød brunes i portioner.
-
3Kom baconen og alt kødet tilbage i gryden og afkog med vin.
-
4Tilsæt hvidløg, tomatpuré, oksebouillon, gulerødder, krydderbuketten og 2 teskefulde sort peber i samme gryde. Bring det hele i kog ved middel varme. Så snart grydens indhold simrer, reduceres temperaturen og retten simrer tildækket i 2 timer.
-
5Karamellisér skalotteløgene en halv time, før oksekødet er klar. Det gøres ved at smelte 30 g smør i en gryde ved lav temperatur. Tilsæt skalotteløgene og karamelliser dem i 10-15 minutter, indtil de er gyldenbrune. Denne proces kræver tålmodighed, men den langsomme karamelliseringsproces skaber en mere intens smag. Når skalotteløgene er karamelliseret, overføres de til en tallerken med en hulske.
-
6Smelt de resterende 30 g smør på panden, tilsæt champignonerne, og svits, indtil de er gyldenbrune.
-
7Efter 2 timer tages låget forsigtigt af gryden, og krydderbuketten fjernes.
-
8Bland smør og mel i en skål til en smørbolle. Tilsæt små mængder, og rør rundt efter hver tilsætning. Tilsæt karamelliserede skalotteløg og champignoner. Reducer varmen og lad retten jævne i 10-15 minutter.
-
9Rør alt godt sammen og smag til. Drys med persille inden servering.