Bøf Bourguignon

FORBEREDELSESTID
Under 2 timer Under 2 timer
TILBEREDNINGSTID
Over 2 timer Over 2 timer
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Bøf Bourguignon
Denne traditionelle franske gryderet med oksekød braiseret i rødvin – også kaldet bøf bourgogne – får tænderne til at løbe i vand. Retten, der serveres med kartoffelmos, er fantastisk til aftensmad.
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

2 kg oksekød skåret i store tern
  • Havsalt
  • Sort peber
  • 2,3 dl hvedemel
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • 65 g smør
  • 200 g røget bacon eller pancetta (valgfrit)
  • 12 skalotteløg skrællet og halveret
  • 2 stilke bladselleri i skiver
  • 2 gulerødder i skiver
  • 3 fed finthakket hvidløg
  • 1 spsk. stegekrydderi
  • 350 ml rødvin af god kvalitet
  • 2 spsk. oksebouillon opløst i 5 dl varmt vand
  • 1 spsk tomatpuré
  • 150 g hele hvide eller brune champignoner
  • Et skvæt cognac (valgfrit)
  • Frisk persille til pynt
  • 1 bundt af krydderurter (frisk persille, rosmarin og 2 laurbærblade)
FOR AT GØRE SMØRBOLLEN TYKKERE
  • 45 g blødt smør
  • 2 spsk. hvedemel
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Opvarm 3 spsk. olie ved middel varme i en Le Creuset 24 cm Signature rund gryde. Tilsæt bacon og svits, indtil det er let brunet, og fjern det derefter med en hulske (lad olien blive i gryden), og sæt det til side.
  • 2
    Oksekød brunes i portioner.
  • 3
    Kom baconen og alt kødet tilbage i gryden og afkog med vin.
  • 4
    Tilsæt hvidløg, tomatpuré, oksebouillon, gulerødder, krydderbuketten og 2 teskefulde sort peber i samme gryde. Bring det hele i kog ved middel varme. Så snart grydens indhold simrer, reduceres temperaturen og retten simrer tildækket i 2 timer.
  • 5
    Karamellisér skalotteløgene en halv time, før oksekødet er klar. Det gøres ved at smelte 30 g smør i en gryde ved lav temperatur. Tilsæt skalotteløgene og karamelliser dem i 10-15 minutter, indtil de er gyldenbrune. Denne proces kræver tålmodighed, men den langsomme karamelliseringsproces skaber en mere intens smag. Når skalotteløgene er karamelliseret, overføres de til en tallerken med en hulske.
  • 6
    Smelt de resterende 30 g smør på panden, tilsæt champignonerne, og svits, indtil de er gyldenbrune.
  • 7
    Efter 2 timer tages låget forsigtigt af gryden, og krydderbuketten fjernes.
  • 8
    Bland smør og mel i en skål til en smørbolle. Tilsæt små mængder, og rør rundt efter hver tilsætning. Tilsæt karamelliserede skalotteløg og champignoner. Reducer varmen og lad retten jævne i 10-15 minutter.
  • 9
    Rør alt godt sammen og smag til. Drys med persille inden servering.
 
Kartoffelmos eller frisk brød passer godt til retten.
 
 
Le Creuset