Braiserede hvide bønner og fennikel med grønt

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
TILBEREDNINGSTID
Over 2 timer Over 2 timer
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Braiserede hvide bønner og fennikel med grønt
Teknikken med braisering er ikke kun til kød. I denne opskrift anvendes det samme princip til at omdanne tørrede, hvide bønner og grønsager til et lækkert, vegetarisk måltid - og man kan blot udelade osten (eller bruge en vegansk osteerstatning) for at gøre den vegansk. Tilberedningstiden kan virke lang, den kræver dog ikke meget egentlig arbejde, men er nødvendig for at sikre, at retten bliver cremet og smeltende mør.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grøntsager
  • Ost
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 500 g store tørrede, hvide bønner
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 stort løg, skåret i tern
  • 1 lille fennikel, skrællet og skåret i tynde skiver
  • 4 fed hvidløg, hakket
  • 225 g druetomater
  • 1,25 dl hvidvin
  • 3 stilke timian
  • 4,5 dl grønsagsbouillon plus mere efter behov
  • 300 g mikrogrønt, såsom spinat eller sølvbede
  • Saften fra en 1/2 citron
  • Ca. 1 dl revet parmesanost
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Læg bønnerne i en stor skål. Dæk dem med koldt vand, og lad dem stå i blød i mindst 8 timer eller natten over. Hæld vandet fra. Forvarm ovnen til 140 °C.
  • 2
    Opvarm en sautergryde over middel varme i 5 minutter. Hæld olivenolie i sammen med løg, fennikel og en knivspids salt. Sautér, indstil grønsagerne begynder at blive bløde og karamelliserer, ca. 5 minutter. Tilføj hvidløg, og lad det simre i 2 minutter. Tilsæt tomater, hvidvin og timiankviste. Lad det simre, indtil vinen er halveret, ca. 5 minutter. Tilsæt bønner og grønsagsbouillon til gryden. Lad det simre, dæk det med låg, og stil det i den forvarmede ovn. Bag det, indtil bønnerne er næsten helt bløde, ca. 1 1/2 time.
  • 3
    Tag forsigtigt panden ud af ovnen, og fjern låget. Sæt bønnerne tilbage i ovnen, uden låg på. Lad bønnerne simre, indtil de er møre og cremede, ca. 30 minutter længere.
  • 4
    Tag bønnerne ud af ovnen, tilsæt spinat, citronsaft og parmesanost og rør rundt, indtil spinaten er blød, og osten er smeltet. Smag til med ekstra salt og peber, hvis det ønskes.