- Frugt
Ingredienser
- 1 stort æble med god syre (cirka 400 g) (fx af sorten ”Bramley”), skrællet og skåret i tern
- 1 citron, saft heraf og halvdelen af skallen, fintrevet
- 2 tsk. frisk timian
- 100 g rørsukker
- 4-6 spiseæbler, skrællet og skåret i tynde både
- 150 g usaltet smør, koldt og skåret i terninger
- 300 g hvedemel, plus ekstra til udrulning
- Et nip salt
- Cirka 1 dl iskoldt vand
- 75 g usaltet smør, blødt
- 75 g rørsukker
- Et nip salt
- 2 æg, sammenpisket
- 75 g mandelmel
-
Fremgangsmåde
-
1Butterdej: Vend smørstykkerne sammen med mel og salt. Tilsæt akkurat så lidt vand, at du kan samle dejen med hænderne – der skal fortsat være store stykker af smør.
-
2Rul dejen ud på et melet bord til et rektangel med en tykkelse på cirka 1 cm. Fold hver ende ind mod midten, så de overlapper. Drej dejen en kvart omgang, og gentag udrulning og foldning tre gange.
-
3Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter. Gentag udrulning og foldning yderligere tre gange. Pak dejen ind igen, og læg den i køleskabet.
-
4Kom æbletern, citronskal, halvdelen af timianen og 75 g rørsukker i en kasserolle. Tilsæt 1 spsk. vand, læg låg på og kog over lav varme. Rør jævnligt indtil æblerne er opløst. Lad æblegrøden køle helt af.
-
5Frangipane: Pisk smør, rørsukker og salt til det er lyst og luftigt. Tilsæt æg og mandelmel, og vend det hele sammen.
-
6Tænd ovnen på 190°C. Rul den kolde dej ud på et melet bord til en tykkelse på cirka 5 mm. Beklæd bradepanden med dej, og skær den til, så der er cirka 2 cm op af siderne.
-
7Fordel først frangipanen på dejen, derefter æblegrøden og til sidst æbleskiverne i et pænt mønster.
-
8Bag kagen i 30-40 minutter. Kagen skal være gennembagt og æblerne bløde og gyldne.
-
9Drys kagen med den resterende timian, og lad den køle af, inden den serveres.