Æblekage med timian og citron

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
TILBEREDNINGSTID
Over 2 timer Over 2 timer
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Æblekage med timian og citron
Der er noget magisk ved kombinationen af æble og citron, og sammen skaber de en ekstraordinær og velbalanceret smag, som de fleste elsker. Ved at tilsætte frisk timian til æblekagen giver man et krydret og spændende modspil til de ellers søde æbler. Denne kage smager særligt godt sammen med is, mens den stadig er lun, men den kan også serveres på brunchbordet til en god kop kaffe.
HOVEDINGREDIENSER
  • Frugt
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 1 stort æble med god syre (cirka 400 g) (fx af sorten ”Bramley”), skrællet og skåret i tern
  • 1 citron, saft heraf og halvdelen af skallen, fintrevet
  • 2 tsk. frisk timian
  • 100 g rørsukker
  • 4-6 spiseæbler, skrællet og skåret i tynde både
Butterdej:
  • 150 g usaltet smør, koldt og skåret i terninger
  • 300 g hvedemel, plus ekstra til udrulning
  • Et nip salt
  • Cirka 1 dl iskoldt vand
Frangipane:
  • 75 g usaltet smør, blødt
  • 75 g rørsukker
  • Et nip salt
  • 2 æg, sammenpisket
  • 75 g mandelmel
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Butterdej: Vend smørstykkerne sammen med mel og salt. Tilsæt akkurat så lidt vand, at du kan samle dejen med hænderne – der skal fortsat være store stykker af smør.
  • 2
    Rul dejen ud på et melet bord til et rektangel med en tykkelse på cirka 1 cm. Fold hver ende ind mod midten, så de overlapper. Drej dejen en kvart omgang, og gentag udrulning og foldning tre gange.
  • 3
    Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter. Gentag udrulning og foldning yderligere tre gange. Pak dejen ind igen, og læg den i køleskabet.
  • 4
    Kom æbletern, citronskal, halvdelen af timianen og 75 g rørsukker i en kasserolle. Tilsæt 1 spsk. vand, læg låg på og kog over lav varme. Rør jævnligt indtil æblerne er opløst. Lad æblegrøden køle helt af.
  • 5
    Frangipane: Pisk smør, rørsukker og salt til det er lyst og luftigt. Tilsæt æg og mandelmel, og vend det hele sammen.
  • 6
    Tænd ovnen på 190°C. Rul den kolde dej ud på et melet bord til en tykkelse på cirka 5 mm. Beklæd bradepanden med dej, og skær den til, så der er cirka 2 cm op af siderne.
  • 7
    Fordel først frangipanen på dejen, derefter æblegrøden og til sidst æbleskiverne i et pænt mønster.
  • 8
    Bag kagen i 30-40 minutter. Kagen skal være gennembagt og æblerne bløde og gyldne.
  • 9
    Drys kagen med den resterende timian, og lad den køle af, inden den serveres.
 
Tips:
Ved at bage dine kager i en bradepande med non-stick-belægning sikrer du, at dejen bliver sprød og slipper formen uden ekstra fedtstof.
I stedet for at toppe kagen med æbleskiver, kan du fx bruge pære eller blommer.
 
 
Le Creuset