
Brioche er et kryds mellem et wienerbrød og et brød og er et fransk brød med et højt indhold af æg og smør, hvilket giver det en mør krumme. Denne opskrift giver 8 boller, der kan trækkes fra hinanden, som er dejlige at servere med smør og syltetøj.
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingredienser
- 50 ml mælk
- 20 g sukker
- 4 ekstrastore æg
- 350 g mel plus ekstra til æltning
- 1 tsk salt
- 10 g tørgær
- 180 g blødt smør
- Pisket æg
-
Fremgangsmåde
-
1Varm mælken med sukkeret forsigtigt op, tag den af varmen og lad den køle af, til den er lunken.
-
2Pisk æggene, og tilsæt dem derefter til mælkeblandingen.
-
3Sigt mel og salt sammen; og bland tørgæren i.
-
4Tilsæt æggemassen, og sæt det hele i røremaskinen, så det hele bliver til en dej.
-
5Skift spatel til en dejkrog, og ælt, indtil dejen er glat og elastisk. Dette tager mindst 10 minutter.
-
6Pisk smørret gradvist i stykker på 15 g, og vent, til det er helt indarbejdet, før du tilsætter det næste stykke. Fortsæt med at ælte i 5 minutter, efter at alt smørret er blevet tilsat. Dejen skal være helt glat, elastisk og meget skinnende.
-
7Dæk til med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet natten over for at gære.
-
8Dagen efter skal du slå dejen tilbage. Form dejen til en træstamme, og del den i otte lige store stykker. Form hvert stykke til en runde kugle. Læg kuglerne i bunden af Le Creuset-brødfadet, børst let med pisket æg, læg låg på, og lad dem hæve, indtil de er dobbelt så store (ca. 1 time).
-
9Sæt dem i en forvarmet ovn ved 210 °C (200 °C varmluft) og bag dem i 20 minutter. Fjern låget, sænk temperaturen til 180 °C (170 °C varmluft), og bag videre i yderligere 15 - 20 minutter, indtil briochen er jævnt brun.
-
10Lad dem afkøle i fem minutter, vend dem ud og afkøl dem på en rist.
-
11Serveres varm med smør og syltetøj.