- Mel
Ingredienser
- 2,5 dl lun mælk
- 25 g gær
- 40 g flormelis
- 1 æg
- 400 g hvedemel
- 100 g fuldkornsmel
- ½ tsk groft salt
- 1 tsk kardemomme
- 80 g blødt smør (i tern)
- 100 g tørrede tranebær
- 120 g valnødder, hakkede (evt. ristede)
- 1 æg til pensling
- 1 spsk perlesukker
- 1 lille håndfuld valnødder
-
Fremgangsmåde
-
1Hæld mælken i en skål og opløs gæren heri.
-
2Tilsæt mel, flormelis, 1 æg, kardemomme og salt og rør rundt. Ælt dejen blank og smidig med en røremaskine eller i hånden.
-
3Ælt smørret ind i dejen til den er blank og glat.
-
4Bland tranebær og hakkede valnødder i dejen.
-
5Stil dejen til hævning et lunt sted i 1,5 time med et fugtigt viskestykke over. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.
-
6Form 11 små boller af 90-100 g og lad dem hæve under viskestykket i yderligere 30 minutter.
-
7Sæt støbejernspanden i ovnen på en rist, og varm panden og ovnen op til 210˚ grader.
-
8Drys den varme støbejernspande med en smule mel, og fordel bollerne i panden.
-
9Pisk et æg sammen i en lille skål, pensl bollerne med æggemassen og drys med valnødder og perlesukker.
-
10Bag bollerne i 12-15 min indtil de er gyldne. Lad bollerne køle i panden inden de brydes. Server bollerne direkte i panden, og spis dem lune som de er, eller med smør.