- Mel
Ingredienser
- 300 g (2½ kop) mel (+ ekstra til æltning)
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk sukker
- 4 tsk smeltet smør
- 10 g gær
- 250 ml lunkent vand
- Smør, mel eller æg
- Sesamfrø eller birkes
-
Fremgangsmåde
-
1Kom mel, salt, sukker, smør og gær i skålen på en elektrisk røremaskine. Rør med en dejkrog. Tilsæt så meget lunkent vand, som der skal til for at danne en blød, klistret dej.
-
2Ælt dejen i mindst 10 minutter, så den bliver glat og blød (ikke tør og stram).
-
3Dæk den til med et fugtigt klæde og lad den stå et lunt sted, indtil dejen er blevet dobbelt så stor. Dette tager ca. 30-45 minutter.
-
4Forvarm ovnen til 250 °C (230 °C varmluft). Børst Le Creuset-brødfadets bund og sider med smør.
-
5Slå dejen tilbage, og sørg for, at al luften er blevet presset ud. Del dejen i portioner på 60 g, og form dem til boller med smurte hænder. Læg bollerne i bunden af brødfadet, læg låg på og lad dem hæve på et lunt sted, indtil de er blevet dobbelt så store igen. Det tager ca. 20 minutter.
-
6Læg forsigtigt det ønskede drys på bollerne:
-
7Børstes med smør eller pisket æg og drys med frø eller havsalt
-
8ELLER drys med mel og rids overflade
-
9Sæt i ovnen, og sænk temperaturen til 200 °C (190 °C varmluft) og sæt brødovnen i ovnen for at bage. Bag i 15 minutter, tag derefter låget af og lad brødet bage i yderligere 10-20 minutter, indtil det er brunt.