- Kød
Ingredienser
- 3,5 dl hvidvin
- 1 løg, grofthakket
- 1 gulerod, i skiver
- 1 stilk selleri, i skiver
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 2 kviste frisk timian
- 2 laurbærblade
- Olivenolie
- 100 g røget bacon, i små tern
- 200 g champignoner, skåret i kvarte
- 1 porre, skåret i skiver
- 1 skalotteløg, skåret i skiver
- 3 gulerødder, skåret i store tern
- 1 hel stegt grillkylling (gerne økologisk)
- En håndfuld persille, finthakket
- Salt og peber
- 5 små kartofler, halveret og forkogt
- 50 g smør
- 2,5 dl kyllingebouillon
- 2 spsk. maizena
- Lidt vand
- 2 spsk. grov sennep
- 2 pakker færdiglavet tærtedej
- 1 æg
- 1 spsk. mælk
-
Fremgangsmåde
-
1Lav hvidvinsreduktionen: Varm din Le Creuset støbejernsgryde (24 cm) op ved medium varme. Kom alle ingredienserne til vinreduktionen i gryden, og bring i kog. Lad det simre, uden låg, til væsken er halveret. Tag af varmen, sigt grøntsager og krydderurter fra, og sæt til side for at afkøle.
-
2Lav tærtefyldet: Tør gryden, og sæt tilbage på varmen. Tilsæt 1 spsk. olivenolie og steg baconen af heri. Den skal være gylden og sprød. Tag baconen ud af gryden, men laden fedtet blive tilbage i gryden, og sæt til side.
-
3Tilsæt 1 spsk. olivenolie til baconfedtet, og steg svampene heri af flere omgange, da de indeholder meget væske. Krydr hver omgang med salt og peber. Når alle svampene har fået farve, tages de op og lægges i en si over en skål, så de kan dryppe af.
-
4Steg porre i gryden, til det er gyldent, og kom det i også i sien. Steg skalotteløg til det er gyldent, og læg til side på en tallerken. Steg gulerødderne i gryden, læg låg på, og lad dem tilberede i 10 minutter, eller til det er møre og let gyldne.
-
5Trevl kødet af kyllingen, og kom det i en stor skål. Tilsæt persille, alle de stegte grøntsager, bacon og forkogte kartofler, og bland tærtefyldet godt sammen.
-
6Lav saucen: Hæld hvidvinsreduktionen og kyllingebouillonen i din Le Creuset støbejernsgryde (24 cm), og bring i kog. Lav en tyk væske med maizena og lidt koldt vand, og sørg for at alle klumper er rørt ud. Rør det godt ud i den kogende sauce, til den er tyknet. Tilsæt sennep og smør, og krydr med salt og peber efter smag. Tag gryden af varmen, og bland tærtefyldet op i saucen.
-
7Færdiggør tærten: Rul tærtedejene ud på bordet, og læg dem ovenpå hinanden. Skær dem ud i en cirkel, som er lidt større end grydelåget. Hvis tærtedejen er for lille, kan du rulle den mere ud med en kagerulle. Skravér overfladen af tærtedejen med mønstre eller striber efter eget ønske med en kniv, og læg den i køleskabet i 20 minutter.
-
8Forvarm ovnen på 180 °C (alm. ovn)
-
9Læg tærtedejen ovenpå tærtefyldet i gryden, og pres dejen op af kanterne, så den holder tæt. Mix æg og mælk sammen, og pensl overfladen på dejen. Bag tærten i ovnen i 40 minutter, eller til tærtedejen er sprød og gylden. Lav tærten køle af i 20 minutter inden servering.