- Grøntsager
Ingredienser
- 4-6 mellemstore kartofler, skrællet
- 2 skalotteløg eller gule løg, i tynde skiver
- 2 fed hvidløg, presset
- 2 spsk (30 ml) olivenolie
- 3,75-5,00 dl fløde
- 200 ml grøntsags- eller kyllingefond
- 10 g rosmarin, finthakket
- Havsalt og friskkværnet sort peber efter smag
- 200 g mozzarella, revet
- 150 g lys cheddar
- 60 g parmesan, revet
- 40 g smør
- Et drys færdigkøbt rødbedesalt
- 2-3 fed hvidløg, i skiver
- Saft og skal af 1 citron
- 30 g persille
- Havsalt og friskkværnet sort peber til servering
- 20 g basilikum
- 100 g smør
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 200°C.
-
2Skær kartoflerne i lige tynde skiver. Et godt råd er at lægge kartoffelskiverne i en skål vand, så de ikke bliver misfarvede eller brune, mens du klargør dem. Dræn kartoflerne for evt. overskydende væde.
-
3Steg skalotteløg og hvidløg i olivenolie i 5-8 minutter, indtil de er møre og dufter, og stil dem til side. Bland fløde, fond og rosmarin. Tjek smagen, for fonden kan være salt nok i sig selv. Læg kartoflerne i ét lag i bunden af Le Creusets rektangulære Heritage-fad på 26 cm. Ovenpå lægges en skefuld løgblanding og blandet ost (gem noget til toppen). Gentag, indtil fadet er fyldt. Hæld flødeblandingen over kartoflerne (kun det øverste lag kartofler). Sæt terninger af smør og den gemte osteblanding oven på kartoflerne.
-
4Bag i 20 minutter for at få en smuk, gylden skorpe. Sænk varmen til 180 C og bag kartoflerne i yderligere 40-60 minutter, indtil en kniv nemt og uden modstand kan føres ned i midten af retten. Serveres varm med et drys lyserødt rødbedesalt og en hvidløgssmør med grønne urter.
-
5Sådan laves hvidløgssmør med grønne urter: Smelt smørret i en lille kasserolle over medium til lav varme og tilsæt hvidløg, citronskal og citronsaft. Lad det varme i 3-5 minutter, indtil det er smeltet og dufter. Blancher 30 g persille i nogle sekunder i kogende vand, indtil bladene bliver klart grønne. Dræn vandet fra og lynafkøl det i isvand. Pres evt. overskydende vand ud. Læg det i en blender og bland det med frisk basilikum og blandingen af smeltet smør. Opbevar det i køleskab frem til servering.