- Mel
Ingredienser
- 475 g hvedemel + ekstra til udrulning
- 50 g sukker
- 7 g tørgær
- 2 tsk. salt
- 4 dl mælk + ekstra til pensling
- 45 g smør, stuetemperatur
- 225 g smør, koldt
- 1 æggeblomme
- 170 g mørk chokolade, skåret i 12 stykker
-
Fremgangsmåde
-
1Bland mel, sukker, tørgær og salt sammen i røremaskines skål med den medfølgende dejkrog.
-
2Tilsæt mælk og stuetempereret smør og rør i cirka 5 minutter indtil dejen er samlet og fugtig.
-
3Læg dejen i en skål drysset med mel og drys lidt mel oven på dejen. Kom husholdningsfilm over og lad dejen hæve i 2 timer
-
4Fold dejen ind over sig selv et par gange. Kom dejen tilbage i skålen, og sæt den i køleskabet natten over
-
5Tag det kolde smør ud af indpakningen og put det i en frysepose eller en zip-luk pose på minimum 4 liter.
-
6Læg posen med smør på bordet og brug en kagerulle til at banke smørret fladt. Det skal måle 15x20 centimeter, være formet som et rektangel og måle cirka 6 millimeter i tykkelse.
-
7Pak rektanglet ind i husholdningsfilm og læg det i køleskabet
-
8Kom dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud som et rektangel, der måler 20x30 centimeter. Placér dejen så den korte side vender mod dig selv.
-
9Placér det kolde smør på den ene ende af dejen, så det dækker halvdelen.
-
10Fold dejen over smørret og nip enderne sammen så smørret er indkapslet. Vend dejen 90 grader så den korte side igen vender mod dig selv og rul igen dejen ud så den måler 20x30 centimeter. Fold først den øverste tredjedel mod midten og dernæst den nederste tredjedel over (som når man folder et forretningsbrev).
-
11Rul igen ud til et rektangel på 20x30 centimeter. Pak ind i husholdningsfilm og læg i køleskabet i 30 minutter
-
12Gentag brev-foldningen og udrulningen til et rektangel to gange til. Pak ind i husholdningsfilm og læg i køleskabet i 1 time
-
13Rul dejen ud til et rektangel på 25x60 centimeter. Brug en skarp kniv eller et pizzahjul til at skære dejen ud i 6 rektangler på hver 10x25 centimeter. Det næste skridt afgør, om du laver croissanter eller Pain au Chocolat
-
14Croissanter:
-
15Skær hvert rektangel på den diagonale led så der dannes to trekanter. Det vil give 12 lange trekanter i alt.
-
16Tag en trekant og placér den foran dig så den brede ende vender mod dig. Rul den brede ende fremad for at forme en klassisk croissantform.
-
17Placér den på en bageplade med bagepapir så samlingen på dejen vender nedad. Gør det samme med de resterende trekanter
-
18Pain au Chocolat:
-
19Skær hvert rektangel over på midten så der dannes 2 rektangler på 10x12,5 centimeter. Læg et stykke chokolade i den korte ende af dejen og rul så dejen indkapsler det.
-
20Placér den på en bageplade med bagepapir så samlingen på dejen vender nedad. Gør det samme med de resterende rektangler
-
21Pist æggeblomme og 1 spsk. mælk sammen i en lille skål. Pensl croissanter/Pain au Chocolat med æggeblandingen.
-
22Placér bagepladen et lunt sted og lad dem hæve i mindst 1 time. De skal hæve til dobbelt størrelse. Dæk æggeblandingen med husholdningsfilm og sæt i køleskabet
-
23Varm ovnen op til 190 °C
-
24Pensl igen croissanter/Pain au Chocolat med æggeblandingen. Bag dem i 15 til 18 minutter til de er gyldne