Dampning for begyndere: Sådan damper du med Le Creuset

Image without a name

Dampning er en vandholdig madlavningsteknik, der bruger damp fra kogende vand til fordeling af varmen og tilberedning af maden i nærheden. Maden holdes adskilt (uden direkte kontakt) fra det kogende vand, og den afgivne damp lader maden bevare dens form, næringsstoffer, smag og tekstur.

Image without a name

Hvorfor dampe?

Dampning er den ideelle tilberedelsesmetode til lette og friske måltider, fordi den bevarer de sarte ingrediensers naturlige tekstur. Grøntsager, fisk, kylling og dumplings (boller) tilberedes dermed uden overflødig brug af olie eller fedt.

Hvilken størrelse dampindsats skal jeg bruge?

Vores 24 cm store multi-dampindsats i 3-ply rustfrit stål passer til alle Le Creuset-gryder med en diameter på 20 cm, 22 cm og 24 cm. Multi-dampindsatsen på 20 cm i 3-ply rustfrit stål har en bund med indhak, der passer perfekt til 16 cm, 18 cm og 20 cm pander i 3-ply rustfrit stål.

Hvor meget vand eller væske skal jeg bruge?

En god tommelfingerregel er, at du altid skal fylde din Le Creuset-gryde med vand eller tilberedningsvæske cirka tre fjerdedele under det punkt, hvor din dampindsats eller dit dørslag hviler. Tricket ved dampning er, at det kogende vand aldrig må komme i direkte berøring med kurven på din dampindsats. Dampen skal stige op og rundt om ingredienserne for at tilberede dem jævnt og fint uden at svide dem.
Image without a name

Sådan damper du:

#Trin 1: Fyld en Le Creuset-gryde med din foretrukne tilberedningsvæske (såsom bouillon eller vand med krydderurter) tre fjerdedele op ad grydens side. Lad én fjerdedel være fri under det punkt, hvor dampindsatsen hviler.
#Trin 2: Bring vandet i kog, tilføj dampindsatsen og læg dine ingredienser i dampindsatsens/dørslagets kurv. Anbring dem ifølge opskriftens anvisninger.
#Trin 3: Dæk med et tætsluttende Le Creuset-låg for at forhindre, at overskydende damp slipper ud af gryden, så du opnår det mest effektive dampningsresultat. Damp maden ifølge opskriften, og undlad at løfte på låget på noget tidspunkt, fordi dampens varme dermed går tabt, så tilberedningsprocessen bliver langsommere.
#Trin 4: Når maden er tilberedt, fjerner du forsigtigt låget. Lad ingredienserne køle af i ét til to minutter, så de er nemmere at håndtere. Nyttigt tip: Fjern dine ingredienser umiddelbart før, de er klar, cirka 30 sekunder til et minut, fordi de fortsætter med at blive tilberedt i restvarmen, mens de køler af.
#Trin 5: Server med det samme for at bedste og flotteste resultater af din madlavning.
 

Meget mere damp

Bliv klar til at lave mad på en hurtig og sund måde med masser af smag.