- Mel
Ingredienser
- 25 g gær
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. havsalt
- 6 dl lunt vand
- 300 g fint durummel
- 350-400 g hvedemel
- 2-3 kviste rosmarin
- 100 g små tomater
- 50 g sorte oliven
-
Fremgangsmåde
-
1Smuldr gæren i en stor skål. Drys salt over og kom honning i. Hæld vand i skålen og rør, til gæren er opløst. Tilsæt durummel. Rør dejen med en elpisker med dejkroge, og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Rør dejen i mindst 10 minutter – jo længere jo bedre – den skal være blød og klistret. Drys mel over dejen, dæk den til med et viskestykke, og lad den hæve et lunt sted i 1 time. Tænd ovnen på 250° C. Sæt en støbejernsgryde (gerne en buffetgryde på 3,2 l/30 cm) med låg ind i ovnen, og lad den varme med op. Lad gryden stå i den varme ovn i mindst 15 minutter, inden du kommer dejen i. Tag gryden ud, og kom dejen i den varme gryde. Tryk hele små tomater og oliven ned i dejen, og drys med rosmarin og havsalt. Læg låg på gryden og sæt den i ovnen. Bag brødet i 30 minutter med låg på. Skru ned til 225° C, og tag låget af gryden. Bag brødet i yderligere 10-15 minutter uden låg. Vend brødet ud på en bagerist, og lad det køle af. Tip: Sæt eventuelt den tildækkede dej til hævning i ovnen, bare med ovnlyset tændt. Varmen fra ovnlyset er nok til, at der er lunt inde i ovnen. Det er vigtigt, at der er lukket helt for dampen, når du bager grydebrød. Vær opmærksom på, at de fleste støbejernsgryder har en fenolknop på låget. Fenolknoppen tåler op til 200° C. Du kan købe en stålknop til støbejernsgryderne,som kan tåle de høje temperaturer.
-
2Tip:
-
3Sæt eventuelt den tildækkede dej til hævning i ovnen, bare med ovnlyset tændt. Varmen fra ovnlyset er nok til, at der er lunt inde i ovnen. Det er vigtigt, at der er lukket helt for dampen, når du bager grydebrød. Vær opmærksom på, at de fleste støbejernsgryder har en fenolknop på låget. Fenolknoppen tåler op til 200° C. Du kan købe en stålknop til støbejernsgryderne,som kan tåle de høje temperaturer.