Galette med figen, timian og gedeost

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
FORBEREDELSESTID
Under 30 min. Under 30 min.
TILBEREDNINGSTID
Under 1 time Under 1 time
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Anna Jones
Galette med figen, timian og gedeost
“Denne galette med hasselnøddedej, kapersfyld og krydret gedeost er blevet en fast bestanddel af mit køkken, når jeg har en pose fuld af modne, lilla figner. Jeg laver denne smukke tærte med et par solide salater som en sommerfrokost for seks personer – med en enkelt salat rækker den til fire personer. Ved at riste fignerne, kommer deres klistrede side frem, hvilket gør det muligt for dig at bruge dem, selvom de er lidt under- eller overmodne”. – Anna Jones
HOVEDINGREDIENSER
  • Mælkeprodukter
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

TIL DEJEN
  • 25 g hasselnødder
  • 225 g speltmel eller hvedemel, plus ekstra til drys
  • 125 g meget koldt usaltet smør eller vegansk usaltet smør, i tern
TIL FYLDET
  • 300 g blød gedeost eller blød vegansk ost
  • 1 teskefuld honning eller ahornsirup
  • Ét lille bundt timian, med plukkede blade
  • 3 spiseskefulde kapers
  • Et lille bundt persille, hvor top og stængler er grofthakkede
  • Saft og skal af ½ ubehandlet citron
  • Usaltet smør eller vegansk smør, til at smøre formen med
  • 8 figner, skåret i skiver
  • 1 økologisk æg, let pisket, eller en smule plantedrik
  • 50 g hasselnødder, ristet og grofthakket
VED SERVERING
  • Salatblade pyntet med citron
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Ovntemperatur: 220 °C/varmluft 200 °C/gasmærke 7.
  • 2
    Begynd med at lave dejen. Kom hasselnødderne i en foodprocessor og kør den med lynfunktionen, indtil du har fine krummer. Pas på ikke at køre for længe, fordi de så bliver til nøddesmør.
  • 3
    Tilføj mel og en halv teskefuld havsalt i flager, og kør det derefter et par gange med pulseringsfunktionen, så det hele bliver jævnt blandet.
  • 4
    Tilføj nu smørret og kør pulseringsfunktionen igen, indtil det ligner brødkrummer.
  • 5
    Dernæst, mens motoren stadigvæk kører, tilføjer du 2-3 spiseskefulde iskoldt vand én spiseske ad gangen, indtil det har samlet sig til en dejbolle.
  • 6
    Fjern dejen fra foodprocessoren, form den til en grov skive og pak den ind i et rent viskestykke eller stykke bagepapir, hvorefter du lægger den i køleskabet for at køle ned i ca. en halv time.
  • 7
    Forvarm ovnen til 220 °C/varmluft 220 °C/gasmærke 6.
  • 8
    Gå tilbage til foodprocessoren og tilføj gedeost, honning, bladene fra 4 stilke timian eller oregano, kapers, persille, citronsaft og citronskal. Smag til med lidt sort peber og kør det med lynfunktionen et par sekunder, indtil det er cremet og plettet af urter og kapers.
  • 9
    Smør dit Le Creuset 28 cm tærtefad med bølgekant med en smule smør eller vegansk smør.
  • 10
    Når dejen er kølet ned, tager du den ud af køleskabet og ruller den ud på en meldrysset overflade, så den har en diameter på ca. 30 cm og en tykkelse på 1 cm. Husk at dreje den, mens du ruller, så den forbliver rund. Rul den op på kagerullen og overfør den forsigtigt til tærtefadet, imens du lader eventuel overskydende dej hænge ud over kanten.
  • 11
    Fordel gedeosteblandingen på tærtebunden. Læg fignerne oven på, og vær gerne rundhåndet, for de skrumper lidt i ovnen.
  • 12
    Dernæst folder du dejens kanter ind over fignerne for at holde dem på plads, pensler kanterne med let pisket æg eller plantedrik og drysser lidt salt og peber over efter smag og behag.
  • 13
    Bag den i ovnen i 35-45 minutter, indtil den er gylden. Strø de 50 g hakkede hasselnødder over, når der er 5 minutter tilbage, så de bliver ristede.
  • 14
    Stil den til afkøling på bageristen i 10 minutter og pynt derefter med de resterende timian- eller oreganoblade.
  • 15
    Server med salatblade med citrondressing.