- Mel
Ingredienser
- 6 dl vand
- 5 g gær (svarende til størrelsen på en stor ært)
- 1 spsk. salt
- 2 spsk. honning
- 625 g hvedemel (hvis du ønsker et mørkere brød, kan du erstatte noget af mængden med groft mel)
- Valgfrit: 1 dl kerner (fx pinje-, solsikke- eller græskarkerner) drysses i bunden af gryden inden bagning
-
Fremgangsmåde
-
1Rør gæren og vandet sammen.
-
2Tilsæt salt, honning og mel, og rør godt rundt. Dejen kan tilsættes pinjekerner, græskarkerner, rosiner eller krydderier efter personlig smag. Husk at dejen skal være lind og våd.
-
3Sæt dejen til hævning i køleskab natten over eller i minimum i 12 timer.
-
4Efter hævning vendes dejen 3-4 gange med en grydeske. Sæt derefter dejen til hævning ved stuetemperatur i yderligere et par timer.
-
5Sæt støbejernsgryden på en rist i ovnen og skru op til 250° C. Lad gryden stå i den opvarmede ovn i mindst 20 minutter, inden dejen hældes i. Så slipper brødet let gryden, når det er bagt færdigt.
-
6Hvis du vælger at tilsætte kerner, kan du drysse disse i bunden af gryden, inden dejen hældes i.
-
7Hæld den linde dej direkte fra skålen og ned i den rygende varme gryde. Bag først brødet i ovnen i 30 minutter med låget på. Fjern derefter låget, skru temperaturen ned til 210° C og bag brødet videre i 15 minutter.
-
8Lad brødet hvile i minimum 30 minutter før der skæres skiver af det. På denne måde bliver brødet ikke klægt og hænger ikke fast på kniven.