- Mælkeprodukter
Ingredienser
- 25 g hasselnødder
- 225 g speltmel eller hvedemel, plus ekstra til drys
- 125 g meget koldt usaltet smør eller vegansk usaltet smør, i tern
- 300 g blød gedeost eller blød vegansk ost
- 1 teskefuld honning eller ahornsirup
- Ét lille bundt timian, med plukkede blade
- 3 spiseskefulde kapers
- Et lille bundt persille, hvor top og stængler er grofthakkede
- Saft og skal af ½ ubehandlet citron
- Usaltet smør eller vegansk smør, til at smøre formen med
- 8 figner, skåret i skiver
- 1 økologisk æg, let pisket, eller en smule plantedrik
- 50 g hasselnødder, ristet og grofthakket
- Salatblade pyntet med citron
-
Fremgangsmåde
-
1Ovntemperatur: 220 °C/varmluft 200 °C/gasmærke 7.
-
2Begynd med at lave dejen. Kom hasselnødderne i en foodprocessor og kør den med lynfunktionen, indtil du har fine krummer. Pas på ikke at køre for længe, fordi de så bliver til nøddesmør.
-
3Tilføj mel og en halv teskefuld havsalt i flager, og kør det derefter et par gange med pulseringsfunktionen, så det hele bliver jævnt blandet.
-
4Tilføj nu smørret og kør pulseringsfunktionen igen, indtil det ligner brødkrummer.
-
5Dernæst, mens motoren stadigvæk kører, tilføjer du 2-3 spiseskefulde iskoldt vand én spiseske ad gangen, indtil det har samlet sig til en dejbolle.
-
6Fjern dejen fra foodprocessoren, form den til en grov skive og pak den ind i et rent viskestykke eller stykke bagepapir, hvorefter du lægger den i køleskabet for at køle ned i ca. en halv time.
-
7Forvarm ovnen til 220 °C/varmluft 220 °C/gasmærke 6.
-
8Gå tilbage til foodprocessoren og tilføj gedeost, honning, bladene fra 4 stilke timian eller oregano, kapers, persille, citronsaft og citronskal. Smag til med lidt sort peber og kør det med lynfunktionen et par sekunder, indtil det er cremet og plettet af urter og kapers.
-
9Smør dit Le Creuset 28 cm tærtefad med bølgekant med en smule smør eller vegansk smør.
-
10Når dejen er kølet ned, tager du den ud af køleskabet og ruller den ud på en meldrysset overflade, så den har en diameter på ca. 30 cm og en tykkelse på 1 cm. Husk at dreje den, mens du ruller, så den forbliver rund. Rul den op på kagerullen og overfør den forsigtigt til tærtefadet, imens du lader eventuel overskydende dej hænge ud over kanten.
-
11Fordel gedeosteblandingen på tærtebunden. Læg fignerne oven på, og vær gerne rundhåndet, for de skrumper lidt i ovnen.
-
12Dernæst folder du dejens kanter ind over fignerne for at holde dem på plads, pensler kanterne med let pisket æg eller plantedrik og drysser lidt salt og peber over efter smag og behag.
-
13Bag den i ovnen i 35-45 minutter, indtil den er gylden. Strø de 50 g hakkede hasselnødder over, når der er 5 minutter tilbage, så de bliver ristede.
-
14Stil den til afkøling på bageristen i 10 minutter og pynt derefter med de resterende timian- eller oreganoblade.
-
15Server med salatblade med citrondressing.