- Mel
Ingredienser
- 100 g smør (saltet)
- 100 g rørsukker
- 75 g mørk sirup
- 1/2 tsk appelsinblomst vand (kan undlades)
- 1 tsk potaske
- 1/2 spsk vand
- 280 g Anelises glutenfri melblanding (eller 330 g Schär Universal mix)
- 1 tsk stødt kanel
- 1/2 tsk ingefær
- 1/2 tsk allehånde
- 25 g hakket mandler
- 25 g kandiseret appelsinskal (fint hakket)
- Bagning: 6 - 8 minutter
- Trækketid: 1 dag
- 32-48 stk.
- 1,5 L kasserolle i støbejern
- cookies bageplade
-
Fremgangsmåde
-
1Ovn: varmluft 200C (Forvarmet)
-
2Bring smør, rørsukker, sirup og appelsinblomst vand i 1.5 L klassisk kasserolle i støbejern og varm den op ved middel varme indtil smørret smelter helt.
-
3Tag kasserollen ud af varmen. Rør potaske og vand sammen i en lille skål og hæld indholdet i den varme sirup. Rør godt og lad den køle ned til stuetemperatur.
-
4Rør alle tørreingredienser sammen i en skål. Hak kandiseret appelsinskal fint og sæt den til side.
-
5Hæld ca. 2 spsk melblanding i kasserollen og rør dejen med en dejskraber. Held melet af 2 omgange, rør godt imellem hver tilføjelse. Tilsæt hakket mandler og kandideret appelsinskal og rør dejen indtil der ikke længere er synlig mel. Tag dejen ud af kasserollen, pak den i et stykke køkkenfilm og rul den til en pølse på ca. 5 cm i diameter.
-
6Sæt dejen på køl og lad den trække til dagen efter (har du travlt, kan du lad den trække i ca. 2 timer).
-
7TIP: vend dejen et par gange i de første 30 minutter den er på køl, så pølsen bliver så rund som muligt, uden flade sider.
-
8Dagen efter: Tag dejen ud, pak den ud og skær pølsen i midten. Pak den ene halv del igen i plastikfilm og sæt den på køl, mens du arbejder med den anden halv del.
-
9Med en meget skarp kniv, skær skiver af ca. 3 - 5 mm tyk. Sæt den på bagepladen med god afstand mellem hver kage. Knækker skiven i midten, gør det ikke noget, stykkerne kan sagtens placeres på bagepladen opad hinanden.
-
10Bag brunkager I ca. 6 - 8 minutter på den midterste rille, indtil de er gyldne. (Bagetiden afhænger af hvor tyk småkagerne er og kan variere fra ovn til ovn).
-
11Flyt brunkagerne til en bagerist og lad dem køle ned.
-
12Gem de afkølet brunkager i en kagedåse, og sæt den i et køligt sted, så holder de sig frisk i flere uger.
-
13TIP: Den rå dej kan holde sig på køl i et par uger, så du kan sagtens lave dejen med god tid inden juleræset begynder.