- Grøntsager
Ingredienser
- Lidt olivenolie
- 2 kg kartofler, forkogt i 15 minutter med skræl
- 2 store porrer (ca. 200 g), skåret i tynde skiver
- ½ lille salathoved (ca. 100 g), skåret i grove skiver (valgfrit)
- 3 store fed hvidløg, groft hakket
- 8 kviste timian, kun bladene
- 400 ml sødmælk
- 350 ml piskefløde 38%
- 500 g røget eller hvid fisk, skåret i 3 cm terninger
- Salat med en dressing af citron og olivenolie som tilbehør
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 200˚C
-
2Placer gryden på middel varme og hæld et godt skvæt olivenolie i.
-
3Når gryden er varm, tilsættes de skiveskårne porrer, salat og et nip salt. Skru ned for varmen og sæt låg på. Steg i 5 minutter under jævnlig omrøring, eller indtil porrerne bliver lysere og begynder at blive bløde.
-
4Skær imens de forkogte kartofler i 3-4 mm tykke skiver.
-
5Tilsæt hvidløg og timianblade til porrerne og steg videre i endnu et minut.
-
6Hæld mælk, fløde, fisk og kartofler i en stor skål, tilsæt porreblandingen og krydr med salt og peber. Rør forsigtigt sammen, idet du passer på, at kartoflerne ikke går i stykker. Smag til.
-
7Hæld kartoffelblandingen tilbage i gryden, bred blandingen ud og placér den i ovnen uden låg i 30-40 minutter, eller indtil retten er gylden på toppen.
-
8Sæt den på bordet og server direkte fra gryden. Server en stor grøn salat som tilbehør.
-
9Tips:
-
10Brug hele porren, også den grønne top! De tilfører en dybde til smagen, og du undgår madspild. Hvis du har en rest skinke, kan du tilsætte op til 100 g af den, samtidigt med at du tilsætter hvidløg og timian.