Gratinerede kartofler med røget fisk

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
TILBEREDNINGSTID
Under 2 timer Under 2 timer
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Gratinerede kartofler med røget fisk
Denne opskrift er perfekt til en sidsteøjebliks gæstemiddag med få ingredienser, hvoraf du måske har nogle af dem - fx kartofler, hvidløg og salat - i forvejen. Le Creuset 3-PLY rustfrie stålgryde er den perfekte gryde til denne opgave. Den rummelige inderside giver en stor overflade til tilberedning i ét lag og sikrer, at kartofler kan blive perfekt brunede både foroven og forneden, når de er i ovnen.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grøntsager
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • Lidt olivenolie
  • 2 kg kartofler, forkogt i 15 minutter med skræl
  • 2 store porrer (ca. 200 g), skåret i tynde skiver
  • ½ lille salathoved (ca. 100 g), skåret i grove skiver (valgfrit)
  • 3 store fed hvidløg, groft hakket
  • 8 kviste timian, kun bladene
  • 400 ml sødmælk
  • 350 ml piskefløde 38%
  • 500 g røget eller hvid fisk, skåret i 3 cm terninger
  • Salat med en dressing af citron og olivenolie som tilbehør
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Forvarm ovnen til 200˚C
  • 2
    Placer gryden på middel varme og hæld et godt skvæt olivenolie i.
  • 3
    Når gryden er varm, tilsættes de skiveskårne porrer, salat og et nip salt. Skru ned for varmen og sæt låg på. Steg i 5 minutter under jævnlig omrøring, eller indtil porrerne bliver lysere og begynder at blive bløde.
  • 4
    Skær imens de forkogte kartofler i 3-4 mm tykke skiver.
  • 5
    Tilsæt hvidløg og timianblade til porrerne og steg videre i endnu et minut.
  • 6
    Hæld mælk, fløde, fisk og kartofler i en stor skål, tilsæt porreblandingen og krydr med salt og peber. Rør forsigtigt sammen, idet du passer på, at kartoflerne ikke går i stykker. Smag til.
  • 7
    Hæld kartoffelblandingen tilbage i gryden, bred blandingen ud og placér den i ovnen uden låg i 30-40 minutter, eller indtil retten er gylden på toppen.
  • 8
    Sæt den på bordet og server direkte fra gryden. Server en stor grøn salat som tilbehør.
  • 9
    Tips:
  • 10
    Brug hele porren, også den grønne top! De tilfører en dybde til smagen, og du undgår madspild. Hvis du har en rest skinke, kan du tilsætte op til 100 g af den, samtidigt med at du tilsætter hvidløg og timian.