
Ikke alene ser denne gravad laks med rødbede fantastisk ud på tallerkenen, den er også let at tilberede, da den blot skal marinere natten over. Dagen efter er laksen blød og krydret og har fået en smuk bordeaux farve af rødbederne.
Vil du bruge laksen til forret? Anret den med rødbedesalt, grønkålschips, sprød nori, fennikel, bolsjebeder, sauerkraut med gurkemeje og creme fraiche.
HOVEDINGREDIENSER
- Fisk og skaldyr
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingredienser
Gravad laks med rødbede:
- 400 g fersk lakseside uden ben
- 45 g sukker
- 45 g havsalt
- Saft og skal af 1 appelsin
- Saft fra 1 citron
- 2 shots gin (valgfrit)
- 3-4 rå rødbeder, skrællet og groftrevet (gem
- 1 spsk. til rødbedesaltet)
Rødbedesalt:
- 1 spsk. revet rødbede
- 30 g Maldon havsalt
Grønkålschips og sprød nori:
- Grønkål, revet i passende stykker (uden stilk)
- Nori tangark, skåret i strimler
- Smagsneutral olie, til stegning
Til anretning:
- Creme fraiche
- Topskud fra fennikel
- Bolsjebeder, skåret i tynde skiver
- Sauerkraut (færdiglavet)
- ¼ tsk. gurkemeje
- Evt. brød til servering
-
Fremgangsmåde
-
1Dagen før:
-
2Gravad laks med rødbede:
-
3Læg laksen med skindsiden nedad i et stort Le Creuset Heritage rektangulært fad, 32 cm.
-
4Lav marinaden ved at røre sukker, havsalt, appelsinsaft og skal, gin (hvis anvendt), citronsaft og revet rødbede sammen. Fordel marinaden over laksen og gnub den godt ind. Brug eventuelt plastichandsker, da rødbeden farver meget.
-
5Pak laksen ind i husholdningsfilm, og læg den tilbage i fadet med en tallerken ovenpå. Læg noget tungt ovenpå, som tynger laksen ned (fx en liter mælk), og sæt fadet i køleskabet natten over.
-
6Rødbedesalt:
-
7Tænd ovnen på 100°C
-
8Bland den gemte skefuld rødbede med Maldon-saltet. Fordel det på en bageplade beklædt med bagepapir, og tør det i ovnen i minimum 2 timer. Saltet skal være helt tørt. Når saltet er kølet af, hældes det i et glas med tætsluttende låg.
-
9På dagen:
-
10Skrab marinaden af laksen og tør forsigtigt overskydende rester af med et vådt viskestykke. Skær laksen i tynde skiver med en skarp kniv, uden at få skindet med. Dette kasseres.
-
11Lav grønkålschipsene lige inden servering ved at fritere stykker of grønkål i lidt olie på panden. Det steges ved middel-høj varme, til det er sprødt.
-
12Steg derefter nori-strimlerne, til de er sprøde.
-
13Bland gurkemeje i sauerkrauten, til den får en flot gylden farve.
-
14Anret et par skiver marineret laks på en tallerken med et par skefulde creme fraiche. Pynt med bolsjebeder og sauerkraut, og drys grønkålschips og sprød nori over. Afslut med et lille drys rødbedesalt over retten.