- Brød & korn
Ingredienser
- 500 g almindeligt mel
- 3,5 dl vand
- 1 tsk. tørgær
- Koshersalt eller groft havsalt
- Sprøjte med vegetabilsk olie eller vegetabilsk olie
- Olivenolie
-
Fremgangsmåde
-
1Kom mel, vand, gær og salt i skålen på en røremaskine med en dejkrog. Bland ved middel hastighed, indtil dejen er glat og elastisk, 5 til 10 minutter. Afhængigt af skålens størrelse kan det være nødvendigt at stoppe røremaskinen og fjerne dejen fra dejkrogen, hvis dejen ikke æltes korrekt. Når dejen ser glat ud, skal du klippe et stykke af og strække det. Hvis det kan strækkes til det er gennemsigtigt, er det æltet nok. Hvis ikke, skal du fortsætte med at ælte.
-
2Fjern skålen fra røremaskinen, og dæk den med et grydelåg eller plastfolie. Lad dejen hæve til den har dobbelt størrelse og ikke springer tilbage, når du trykker en finger i den (ca. 2 til 4 timer)
-
3Vend dejen ud på en arbejdsflade, og ælt den for at frigive gassen og fordele gæren. Form den til en kugle, dæk med et håndklæde, og lad den stå i 10 minutter, så glutenindholdet kan hvile.
-
4Form dejen til en tæt kugle – jo tættere jo bedre – ved at rulle den på arbejdsfladen mellem dine håndflader.
-
5Smør bunden og siderne af en Le Creuset 24 cm Signature rund støbejernsgryde med vegetabilsk olie. Læg dejen i midten af gryden, og læg låget på. Lad dejen hæve igen, 30 til 60 minutter (mindre, hvis vejret er meget varmt og fugtigt, mere, hvis det er koldt).
-
6Forvarm ovnen til 230 °C.
-
7Gnid forsigtigt dejens overflade med en spiseskefuld olivenolie eller mere, hvis du ønsker det. Snit brødet med en skarp kniv eller et barberblad, og lav et kryds eller mærke. Det lader dejen udvide sig. Drys dejen med salt. Dæk gryden, og sæt den i ovnen.
-
8Efter 30 minutter skal du fjerne låget, reducere ovntemperaturen til 190 °C og bage videre, til brødet har en brun skorpe og er gennembagt. Det skal have en indvendig temperatur på ca. 90 °C, når det er færdigt.
-
9Lad brødet hvile på en rist i mindst 30 minutter, så det bager færdigt indvendigt.