- Fisk og skaldyr
Ingredienser
- 8 økologiske citroner
- 5 spsk. havsalt
- 5-6 laurbærblade
- 2 dl olivenolie
- 1 spsk. spidskommenfrø
- 1 spsk. fennikelfrø
- 1 spsk. havsalt
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk. chiliflager
- 1 spsk. sød paprika
- 3 spsk. hakket bredbladet persille
- 3 spsk. hakket frisk koriander
- 5 skiver saltet citron
- 4 spsk. olivenolie
- 500 g havtaske eller langefilet
- 1 dl vand
- 3 blegselleri i skiver
- 3 gulerødder i skiver
- 10-12 blommetomater skåret i halve
- 1 dåse drænede kikærter
- 3-4 laurbærblade
- Hakket saltet citronskal fra Chermoulaen
- Frisk koriander til pynt ved servering
-
Fremgangsmåde
-
1Saltede citroner
-
2Skyl citronerne og skær dem i tynde skiver. Læg et lag af citronskiver i et rent syltetøjsglas. Strø salt over. Kom laurbærblade ved. Gentag proceduren til der ikke er flere citroner. Pres saften fra de resterende 2 citroner udover. Hæld olivenolien over. Luk glasset og lad det stå mørkt og koldt i mindst 2 uger, før de bruges.De saltede citroner egner sig til gryderetter med fisk, lam og fjerkræ. Brug dem i salater, eller bland dem med dine yndlingsgrøntsager.
-
3Chermoulada*
-
4Rist spidskommen på en pande til de hopper. Kom salt og spidskommen i en morter og stød sammen med hvidløg, chiliflager, paprika, persille, fennikelfrø og koriander. Skær skallen af citronskiverne. Gem skallerne til senere. Tilsæt citronkødet i morteren sammen med olivenolie og stød til en pasta. Har du ikke en morter så brug en minihakker.*Chermoula er en marinade, som typisk bruges til fisk og skaldyr i det marokkanske og tunesiske køkken. Marinaden kan også bruges til kød og grøntsager.
-
5Havtaske
-
6Tænd ovnen på 180° C. Pensl fisken på begge sider med halvdelen af Chermoulaen. Lad fisken marinere på køkkenbordet i en times tid dækket af folie eller 24 timer på køl.
-
7Bland Chermoulaen med 1 dl vand. Pensl bunden af gryden med Chermoulaen. Dæk bunden med halvdelen af blegselleri, gulerødder, tomater og kikærter. Læg fisken ovenpå. Læg resten af grøntsagerne ovenpå. Hæld resten af Chermoulaen udover. Tilsæt laurbærblade og drys med hakket saltet citronskal. Kom låg på gryden og sæt i ovnen i en time.
-
8Pynt med frisk koriander lige før servering.
-
9TIP: Server yoghurt naturel og fladbrød til. I Marokko spises denne ret med fingrene, og fladbrødet bruges til at tage maden op med.