- Frugt
Ingredienser
- 150 g blødt smør eller 130 ml madolie plus 30 ml vand
- 200 g brun farin
- 150 g honning
- 2 teskefulde appelsinskal
- 1 tsk. vaniljeekstrakt
- 2-3 teskefulde espressopulver (valgfrit)
- 3 æg (mellemstor størrelse)
- 200 g mel (type 405)
- 0,5 bagepulver (8 g)
- 100 g grofthakkede valnødder
- 50 g sukker
- 50 ml vand
- 75 g grofthakkede valnødder
- 200 g fløde
- 2-3 spiseskefulde honning (efter smag)
- 0,5 tsk. appelsinskal
- 0,25 tsk. vaniljeekstrakt
- 250 g mascarpone
- 5-6 friske figner i kvarte
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 180°C (160°C varmluft). Smør en Le Creuset 24 cm springform og kom bagepapir i den.
-
2Til honningbunden blandes det bløde smør, brune sukker, honning, appelsinskal, vaniljeekstrakt og espressopulver i en foodprocessor eller ved hjælp af en håndmixer. Tilsæt gradvist æg og pisk, indtil massen er luftig.
-
3Bland melet og bagepulveret godt i en anden skål, tilsæt til den skummende blanding, og rør kortvarigt rundt. Vend valnødderne i. Hæld dejen i den forberedte springform, og bag den i den forvarmede ovn i 30 til 40 minutter.
-
4Det er bedst at udføre en spydtest (hvis der stadig er dej, der klæber til spyddet, når det fjernes, skal kagen forblive i ovnen. Hvis spyddet er rent, er kagen klar).
-
5Til dekorationen koges vand med sukker, indtil sukkeret begynder at brune lidt. Tilsæt valnødderne, reducer varmen og vend valnødhalvdelene i karamellen, mens du rører konstant, indtil der er dannet en flot karamelbelægning. Lad valnødderne køle af enkeltvis på et stykke bagepapir.
-
6Til mascarponecremen piskes fløden i en skål og blandes med honning, appelsinskal og vaniljeekstrakt. Vend forsigtigt mascarponen i.
-
7Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af. Spred cremen generøst ud over den afkølede kage. Dekorer kagen med figenbåde og karamelliserede valnødder.
-
8Tip: Kagen smager bedst når den er lun fra ovnen. Smør cremen på bunden lige før servering.