Konserveringsmetoder

Høst efter årstiden og nyd når som helst

Image without a name
Ved at konservere får du bedst muligt udnyttet en overflod af friske råvarer. Ved at konservere mad derhjemme gennem at sylte, fermentere eller tørre kan du nyde årstidens råvarer hele året rundt.

Uanset om du dyrker din egen mad eller køber store mængder fra din lokale gårdbutik, kan du gennem konservering fylde dit spisekammer og begrænse madspild. Herunder gennemgår vi fire konserveringsmetoder, som du nemt kan prøve derhjemme.
Image without a name
 

Nr. 1: Fermentering

Fermentering er nok en af de ældste former for konservering, men det er blevet voldsomt populært i de seneste år pga. den åbenlyse gavn for helbredet. Fermentering er en proces, hvor en mikroorganisme som gær eller bakterier skaber en ønsket ændring i mad og drikkevarer, som gør det nemmere at fordøje. Desuden er disse gode bakterier med til at holde maven sund. Sauerkraut, kimchi, miso-pasta, vin og mælkeprodukter som yoghurt og kefir er alle fremstillet ved fermentering.

Nr. 2: Syltning

Syltning er en af de bedste måder at indfange råvarernes smag på, når de er på deres højeste. Når man sylter, konserveres maden i en syrlig opløsning typisk ved at tilsætte eddike. Typisk hviler grøntsagerne kort tid i en saltlage, før de bringes i kog i en eddikelage og lægges på glas og overhældes med den resterende lage. Omkring Middelhavet anses syltning i olivenolie af høj kvalitet som den bedste måde at konservere sommerens solmodne frugt og grønt på.

Shop opbevaringskrukker
Image without a name
Image without a name
 

Nr. 3: Saltning

Før man kunne regne med nedkøling, brugte folk saltlage eller tørsaltning til at konservere kød med. Ved denne enkle proces gnubbes og dækkes kødet i salt, som trækker fugten ud og giver en mere intens smag og gør det muligt at opbevare kødet ved stuetemperatur. Man har saltet mad i århundreder, og metoden har frembragt nogle af vores skattede delikatesser som prosciutto og salami. Saltet kød er et lækkert supplement til ethvert ostebord.

Nr. 4: Tørring

Tørring er den enkle proces at dehydrere madvarer og dermed fjerne det vand, som bakterier, gær og mug skal bruge for at vokse. Denne metode er nem og kan bruges til de fleste typer mad, herunder fisk, kød, frugt og grøntsager. Den oprindelige fremgangsmåde (lufttørring) kan være tidskrævende, så tørring i en almindelig ovn er et fantastisk alternativ. Tørrede madvarer opnår ikke bare en længere holdbarhed, men udvikler også nuancerede smage.

Shop kværne
Vi har uanede muligheder, når det gælder konservering af mad. Hvis du bruger disse metoder rigtigt, vil du føle en dyb tilfredshed – ikke kun fordi du opdager noget lækkert nyt og får potentielle ernæringsfordele, men også fordi du hjælper miljøet gennem reduceret madspild.

Spis efter årstiderne