Hverdagens surdejsbrød (Boule)

SVÆRHEDSGRAD
Enkel Enkel
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
TILBEREDNINGSTID
Over 2 timer Over 2 timer
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Hverdagens surdejsbrød (Boule)
Denne hverdagsopskrift på surdejsbrød er perfekt til begyndere. Det giver et velsmagende, ensartet brød med en fast tekstur.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød & korn
  • Mel
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 335 ml varmt vand (32-37 °C)
  • 100 g boblende og aktiv surdejsstarter (se bemærkning)
  • 450 g brødmel plus mere til at drysse over
  • 50 g fuldkornsmel
  • 15 g salt
  • Hvidt rismel, til at drysse
  • Olivenolie, til pensling
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Bland det varme vand med surdejsstarteren i en stor skål med en træske eller en dejskraber af gummi. Rør fuldkornshvedemel, brødmelet og salt i, så der dannes en løs dej. Klem og bland dejen med hænderne, indtil den er jævnt fugtet, og alt det tørre mel er blandet i.
  • 2
    Dæk den til, og lad den hvile i en varm del af køkkenet i 4 timer; stræk og fold dejen over sig selv hver 30. minut til 1 time.
  • 3
    Lad skålen være tildækket efter de 4 timer, og lad nu dejen hvile i et lunt hjørne af køkkenet, indtil den er vokset med 50 %. Dette tager ca. 8 timer. Du kan også lade den stå natten over. På dette tidspunkt skal dejen være smidig og bevægelig.
  • 4
    Drys lidt mel på en arbejdsoverflade. Skrab forsigtigt dejen ud på arbejdsoverfladen: lad være med at flade dejen ud. Arbejd dig rundt om dejen, stræk forsigtigt siden ud, og fold den ind over midten, så der dannes en robust kugle. Vend dejen med en dejskraber, så folderne ligger på undersiden, og lad den hvile i 15 minutter.
  • 5
    I mellemtiden beklæder du en skål på 20-25 cm eller en hævekurv med et rent viskestykke og drysser den med hvidt rismel.
  • 6
    Brug en dejskraber under den side af dejen, der er længst væk fra dig, og træk forsigtigt dejen mod dig selv og hen over arbejdsoverfladen, mens du roterer den lidt, så den danner en stram kugle. Gentag denne proces 3 gange til, så du i alt har gjort det 4 gange. Brug en dejskraber til hurtigt og forsigtigt at vende dejen ned i den forberedte skål eller kurv. Drys hvidt rismel over, dæk den til og lad det hvile i køleskabet natten over.
  • 7
    Næste morgen forvarmes ovnen til 260 °C i mindst 30 minutter. Anbring Le Creuset-brødovnen i ovnen for at varme op i 30 minutter til 1 time, før dejen lægges indeni. Pensl bunden af brødformen med olivenolie. Drys evt. brødet med hvidt rismel. Brug et barberblad eller en meget skarp, tynd kniv til at skære nogle dekorative rids (0,5-1,2 cm dyb) i brødet på bagepapiret og løft derefter dejen med en skraber i en forvarmet gryde. Dæk brødformen med det kuppelformede låg, og anbring den i den forvarmede ovn. Skru temperaturen ned til 230 °C, og bag i 30 minutter, indtil brødet er hævet. Tag låget af, og bag brødet i 20-30 minutter mere, til det er gyldenbrunt. Læg straks brødet på en rist, og lad det køle helt af, før det skæres i skiver.
 
Denne hverdagsopskrift på surdejsbrød fra vores partner Justin Chapple er perfekt til begyndere. Fordi hydreringsniveauet (procentdelen af vand i forhold til mel i opskriften) er lidt lavere end mange andre surdejsbrødopskrifter, er dejen mindre klæbrig og lettere at forme. Det giver et velsmagende, ensartet brød med en fast tekstur. Efterhånden som du bliver mere erfaren med bagning af surdejsbrød, kan du gradvist øge hydreringsniveauet for at opnå en blødere tekstur.
Du ved, at en surdejsstarter er moden, når den har aktive bobler, og når 1 spiseskefuld af den flyder i en lille skål vand.
 
 
Le Creuset