I samtale med: Anna Jones

Image without a name
 

Med inspiration fra den naturlige grønne farve fra Le Creusets nye Bamboo-farve har vegetarkok og madskribent Anna Jones skabt dejligt nemme opskrifter der vil ‘rewilde’ din tallerken med friske ingredienser som er i sæson.

udforsk bamboo

Rewilding af din tallerken med friske afgrøder der er i sæson, er en chance for at skabe en forbindelse til naturen og sætte fokus på bæredygtigheden i din madlavning, fortæller vegetarkok og madskribent Anna Jones.

Anna Jones er kendt som ‘fortaler for den moderne vegetarmadlavning’, og hendes kogebøger, avisklummer og opskrifter begejstrer tilhængere af hendes lækre, plantebaserede mad. Her deler Anna sæsonretter der smager fantastisk, og er gode for både os og planeten. Men først fortæller hun os om den kulinariske rejse mod at blive den kok, hun er i dag.

Du begyndte at spise en plantebaseret kost for 12 år siden. Hvad inspirerede den ændring?

Jeg arbejdede sammen med Jamie Oliver i hans testkøkken på det tidspunkt. Det var et fantastisk eventyr, men jeg lavede meget mad, spiste meget, og jeg blev lidt træt af mad – den ting jeg altid har fundet allermest spændende! Jeg havde brug for at nulstille mine smagsløg og min krop, så jeg besluttede mig for at spise vegetarkost i et par uger. Da jeg holdt op med at opbygge mine måltider omkring kød og fisk, opdagede jeg, at jeg lavede mad på en mere interessant måde, og jeg så mig aldrig tilbage.

Ændrede det den måde, du så på den sæsonmæssige variation og bæredygtigheden af den mad, du spiser?

Som kok har jeg altid fokuseret på årstidens råvarer, men du behøver blot tænke over de fødevarer, der hører til de forskellige årstider for at vide, hvilke afgrøder der er bedst at spise hvornår. Butikkerne vil være fyldt med asparges, ærter og hestebønner om foråret, og om vinteren finder du squash, rodfrugter og kål.
Jeg synes det er vigtigt at være en aktiv forbruger, så jeg taler med grønthandleren, eller den person der fylder grøntsager op i supermarkedet; jeg tjekker etiketter for at finde ud af, hvor maden er dyrket; og jeg forsøger at købe økologiske eller biodynamiske afgrøder, når det er muligt. Det sidste år har gjort os alle mere opmærksomme på, hvordan de frugter og grøntsager, vi spiser, kommer fra marken til vores tallerken, og jeg tror, vi værdsætter maden for at være så livgivende, som den er.

Har du en særlig signatur i din madlavning?

Min mad er altid dynamisk og farverig – jeg tror det stammer fra min tidligere karriere inden for madstyling. Jeg er heller ikke bange for at blande ideer og madtraditioner. Jeg tror, det skyldes, at min mor ikke er en fantastisk kok, så jeg lærte ikke noget af hende. Jeg har udviklet min stil ved at finde inspiration fra forskellige kokke, mine venner og de lande, jeg har rejst i. Jeg har samlet alle disse påvirkninger i min mad. Hvis der er et tema for mine opskrifter, er det simpelthen at prøve at gøre vegetarmad så glad, lækker og favnende som muligt.
Image without a name

Hvordan skabte du disse opskrifter til Le Creuset?

Jeg ville gerne udvikle retter med lokale ingredienser så de havde fokus på sæson og bæredygtighed, og derefter tilføre retterne krydderier og urter. Enkelhed og lethed var også meget vigtigt. Suppen med grønne ærter og kokosnød er f.eks. min løsning til en middag der skal være nem og hurtig at tilberede, idet den er klar på 10 minutter, og de enkle ingredienser bliver til en virkelig lækker ret.
Jeg tænkte også på, hvad der ville fungere i panderne fra Le Creuset. Derhjemme elsker jeg at tage mit Le Creuset direkte fra ovnen til bordet – sådan serveres middagen mindst tre gange om ugen. Koshari med tomat og kanel er en ret der ser fantastisk ud i panden. Når den tilberedes i en 30 cm buffetgryde, er der masser af overflade både øverst og nederst, så risene bliver lidt sprøde øverst og nederst, mens retten bare er blød og luftig i midten.
Pandestegt blomkål med safransmør er en godt sammensat, lille ret. Det er et virkelig godt eksempel på pandestegning, som kokkene bruger konstant, men som vi ikke bruger meget derhjemme. Tilberedningen starter på komfuret så du får al farven og karamelliseringen på panden, og afsluttes derefter i ovnen og serveres med pinjekerner og lækkert safransmør. Jeg elsker den varme og unikke smag som safran giver retten.

Bruger du indsamlede og vilde ingredienser i din madlavning?

Rewilding af tallerkenen er en virkelig god måde at tænke over maden på, fordi vi har mistet fornemmelsen for madens forbindelse med naturen. Der er tidspunkter på året, hvor det er nemt at indsamle fødevarer – slåen, brombær, ramsløg, hyldeblomster… Selvom man ikke er gartner eller landmand, er det vidunderligt at plukke noget, tilberede det og lægge det på tallerkenen.

Hvad er dine tre bedste tips til at blive mere bæredygtig i køkkenet?

Nr. 1. Fyld din tallerken med planter. Der er bred enighed om at det mest virkningsfulde vi kan gøre for planeten, er at basere vores kost på årstidens lokale frugter og grøntsager.
Nr. 2. Reducer spild. Det næstmest effektive vi kan gøre, er at sikre, at vi ikke spilder noget af den mad, vi køber. Inden du går hen i butikken, skal du hurtigt tjekke, om du allerede har noget, du kan bruge i stedet for. Du kan roligt bruge lignende ingredienser i opskrifter – f.eks. bruge kartofler i stedet for søde kartofler – og bruge alt det du har, inden du køber mere.
Nr. 3. Tænk over den energi du bruger, når du laver mad. Madlavning i én gryde eller én pande er mere effektivt energimæssigt, og du sparer penge.
Image without a name

Hvad er din yndlingsgrøntsag, og hvorfor?

Det kommer meget an på årstiden. Om foråret elsker jeg ærter i deres bælge. Om sommeren er det modne tomater (jeg ved godt at det teknisk set er en frugt). Om efteråret er jeg stor fan af squash. Og om vinteren er det palmekål.

Hvad synes du om Le Creusets nye farve Bamboo?

Det er en meget glad grøn farve som er perfekt til enhver madelsker. I mit tidligere liv som madstylist satte jeg ofte mad sammen med noget grønt fordi det fungerer så godt. Der er så meget grønt i især vegetarmad, og farven Bamboo vil fungere rigtig fint sammen med ærter, mynte, hestebønner og alle andre friske grøntsager. Men den vil også se fantastisk ud sammen med mørkegrønne grøntsager som grønkål og kål.
Læs Farvediskussionen

Hvordan ville du benytte Bamboo-køkkenudstyret i dit eget køkken?

Jeg tror faktisk at friskheden fra Bamboo-farven ville fungere godt i praktisk taget alle indretninger. Det er en meget naturlig grøn farve, og hvis du tænker på en have fyldt med blomster, danner grøn baggrund for enhver tænkelig farve.
Mit køkken derhjemme er ret neutralt med detaljer i hvidt, marmor og messing. Jeg har masser af planter overalt, og Bamboo Le Creuset-fade ville se fantastiske ud ved siden af dem for at skabe et endnu større indtryk af frodige grønne planter. Men Bamboo er en glimrende allroundfarve der passer ind de fleste steder.
udforsk sortimentet

Hvad er dit yndlingsprodukt fra Le Creuset og hvorfor?

Jeg har to Le Creuset-pander som jeg bruger hele tiden. Jeg bruger min 28 cm stegegryde til at sautere på panden, til at lave risretter som koshari og til at lave bagværk og paneringer – det er et meget alsidigt fad. Den anden er min enorme, klassisk runde gryde. Det er den gryde jeg altid bruger, når jeg laver store mængder; den er så dejlig og robust. En gang om ugen tilbereder jeg en stor portion af et eller andet i den – det kan være en dhal med citron om foråret og sommeren eller ribollita om vinteren. Den pande føles som en ven.
køb gryder

Lækre opskrifter