- Kød
Ingredienser
- 1 kg hakket lammekød
- 4 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk stærk paprika
- 4 spsk hakket mynte
- 2 fed hvidløg, groft hakket
- 5 cm ingefær, skrællet og groft hakket
- 2 tsk harissa-pasta
- 2 tsk. stødt ingefær
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- 2 tsk stærk paprika
- 1 spsk citronsaft
- 4 spsk olivenolie
- 2 mellemstore løg, fint hakket
- 3 kanelstænger på 7,5 cm
- 2 dåser hakket tomat à 400 g
- 2 spsk klar honning
- 150 ml lammefond, kyllingefond eller vand
- 2 spsk frisk mynte, groft hakket
- Små mynteblade til pynt
- Skallen fra 1 lille saltsyltet citron, skåret i fine tråde, til pynt
-
Fremgangsmåde
-
1Læg hvidløg, ingefær, harissa, krydderier, citronsaft og 2 spsk af olivenolien i en minihakker med 1 tsk salt og blend det til en glat pasta.
-
2Til kødbollerne: Læg det hakkede lammekød i en skål med spidskommen, koriander, paprika, mynte, 1½ tsk salt og lidt friskkværnet sort peber og bland det hele grundigt med hænderne. Del farsen op i portioner à 35 g og rul dem til kugler på størrelse med en golfbold med let olierede hænder. Opvarm de resterende 2 spsk olie i gryden, tilsæt kødbollerne og steg dem kort på alle sider, indtil de er let brunet. Brug en hulske til at lægge dem på en tallerken.
-
3Tilsæt løg og kanelstænger til den olie, der er tilbage i gryden, og steg det let, indtil løgene er bløde og let gyldne; det tager ca. 5 minutter. Rør krydderpastaen i og steg det let i 2 minutter. Tilsæt tomater, honning og lammefond eller vand og varm det op. Læg kødbollerne i saucen og lad det simre uden låg i 20 minutter, mens du jævnligt rører, indtil saucen er kogt ind og har fået en fin tykkelse. Smag til efter behov og rør mynten i. Drys retten med mynteblade og strimler af saltsyltet citron, og server med couscous.
-
4Kokkens notater
-
5Chermoula er en marokkansk krydderpasta, som laves med mynte, citronsaft og harissa. Du kan købe det færdiglavet i små glas i mange supermarkeder.
-
6Saltsyltede citroner er en traditionel nordafrikansk ingrediens. Du bruger dem ved at skære dem i kvarte på den lange led og trække eller skrabe kødet ud. Derpå skæres skallen i tynde skiver eller hakkes fint.
-
7Stødte krydderier taber meget hurtigt deres kraft, så prøv at støde krydderiernes frø lige før brug, hvis du kan.
-
8Til 6 personer hældes 400 g tør couscous i en varmebestandig skål med ¾ tsk salt og 1½ spsk olivenolie. 400 ml kogende vand hældes over, men uden at røre. Skåles dækkes med et rent viskestykke og skal stå i 5 minutter. Fjern viskestykket og løft kornene med en gaffel. Smelt 40 g smør i en non-stick-pande, tilsæt couscous og rør nænsomt over lav varme, indtil det er gennemvarmt. Lige før servering røres den finthakkede skal af en stor citron i.