- Oksekød
Ingredienser
- 800 g oksebov, i tern
- 1 stort rødløg, i tern
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk. røget paprika
- 1 spsk. tørret oregano
- 1-2 tsk. chilipulver, alt efter hvor stærk man ønsker retten
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 2 kanelstænger
- 1 rød peber, i tern
- 2 dåser blommetomater
- 1 dåse kidneybønner
- 1 dåse pintobønner
- 50 g mørk chokolade, 85%, finthakket
- 3 modne avokadoer
- Olie til stegning
- Salt og peber
- 1 lille bundt koriander, grofthakket
- Frisk chili, i tynde skiver
- Cremefraiche
- Tomatsalsa
- Brød eller ris
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 170° C alm ovn
-
2Varm gryden op på komfuret ved middel varme
-
3Tilsæt lidt olie
-
4Del kødstykkerne op i fire portioner og brun portionerne én af gange. På den måde sikre du, at kødet får stegeskorpe og ikke koger
-
5Sæt kødet til side, når det hele er brunet
-
6Tilsæt lidt olie til gryden og steg løgene til de er bløde
-
7Tilsæt hvidløg og et nip salt i gryden
-
8Steg kort uden at brænde hvidløget på
-
9Tilsæt paprika, oregano, chilipulver, spidskommen og kanelstænger, og rist krydderierne i 1-2 minutter under konstant omrøring
-
10Kom kødet og kødsaften tilbage i gryden, og dæk kødet grundigt med alle krydderierne
-
11Tilsæt rød peber dåsetomater
-
12Fyld en af de to tomme tomatdåser med vand, og kom det i gryden
-
13Tilsæt kidneybønner og pintobønner
-
14Rør chokoladen i og bring i kog
-
15Stil gryden i ovnen i 1½ time, og rør i den fra tid til anden
-
16Smag til med salt og peber
-
17Lad gryden stå i ovnen i yderligere 30 minutter, uden låg, så saucen bliver reduceret og tyk I mellemtiden, opvarm en grillpande ved middel varme
-
18Skær avokadoerne i halve, og fjern stenen
-
19Pensl dem med lidt olie og drys med salt og peber
-
20Steg dem med kødsiden nedad indtil de er blevet bløde og har striber fra grillen
-
21Tag gryden ud af ovnen, rør godt i den og smag eventuelt til igen
-
22Pynt retten med cremefraiche, grofthakkede koriander og frisk chili
-
23Server med grillede avokado, tomatsalsa og brød til at dyppe i – eller en skålfuld dampende varme ris
-
24Tip:
-
25Opskriften er også velegnet til tilberedning udendørs – hvad enten det er på grillen eller på bålet. Det kræver kun en stabil varmekilde med svag varme, så kødet kan koge langsomt