Musaka med lam og sød kartoffel

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
TILBEREDNINGSTID
Under 2 timer Under 2 timer
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Musaka med lam og sød kartoffel
Musaka, eller Moussaka, er en fantastisk ret fra de græske øer, der indeholder generøse lag af stegt aubergine, lammekød, aromatiske krydderier og sød kartoffel. Det hele bliver bagt, til det det er gyldent og sprødt. Traditionelt bruges der almindelige kartofler, men sød kartoffel tilberedes hurtigere, og det tilføjer et dejligt, sødt element til retten.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grøntsager
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 1 spsk. olie til stegning
  • 1 rødløg, grofthakket
  • 3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 kg hakket lammekød
  • 1 spsk. Herbes de Provence (eller lignende krydderi)
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 spsk. røget paprika
  • 1 tsk mild karry
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 2 spsk. tomatchutney
  • 400 g hakkede tomater i dåse
  • 400 g søde kartofler i tynde skiver (0,5 cm)
  • 400 g aubergine skåret i tynde skiver (0,5 cm)
  • Salt og peber
Bechamelsauce
  • 100 g smør
  • 100 g hvedemel
  • 800 ml mælk
  • 2 tsk stødt muskatnød
  • 1 æg
  • Salt og peber
  • 50 g cheddarost, revet
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Forvarm ovnen til 200°C/ 180°C varmluft
  • 2
    Placer bradepanden på komfuret ved middel varme. Tilsæt olie og opvarm forsigtigt. Tilsæt løg og steg det i 5 minutter, indtil det begynder at blive blødt, og tilsæt derefter hvidløg, og steg det i yderligere 1 minut.
  • 3
    Kom det hakkede kød i bradepanden og steg, indtil det er brunt. Drys Herbes de Provence, kanel, paprika, karry og spidskommen over kødet, tilsæt tomatchutney og vend det hele sammen.
  • 4
    Vend de hakkede tomater i bradepanden med kødet, og fyld den tomme dåse med vand og hæld også det i. Rør alle ingredienserne sammen, før du lader det simre over en medium lav varme i 30 minutter, indtil væsken er reduceret, og du har en tyk kødsauce.
  • 5
    I mellemtiden anbringes kartoffelskiver i saltet, kogende vand, og de koges i 5 minutter for blot at blødgøre dem lidt. Hæld vandet fra og sæt dem til side.
  • 6
    Pensl aubergineskiverne med lidt olie og steg dem på en grillpande, indtil skiverne begynder at blive brune. Stil til side sammen med kartoflerne, indtil retten er klar til at blive samlet.
  • 7
    Bechamelsauce: Lav først en opbagning ved at smelte smørret i en tykbundet gryde, tilsætte melet og blande grundigt. Steg under konstant omrøring over en lav til medium varme i ca. 2 minutter.
  • 8
    Tilsæt gradvist mælken. Rør rundt hele tiden, mens opbagningen absorberer væsken ved hver tilsætning for at skabe en glat, blank sauce. Når al mælken er tilsat, skal du drysse muskatnød i, piske ægget i og så tage saucen af varmen. Smag til med salt og peber.
  • 9
    For at samle musakaen, skal du fordele kødsaucen jævnt på bunden af bradepanden. Fordel derefter de grillede auberginer efterfulgt af de søde kartofler. Hæld til sidst saucen over, og afslut med den revne ost. Bag i ovnen i 35-40 minutter, indtil musakaen er gyldenbrun og sprød på toppen.
  • 10
    Når den er bagt, tages musakaen ud af ovnen, og den skal hvile i 5 minutter for at blive fast.
 
Kokkens notater:
Hvis du ikke har sød kartoffel, bruger du blot hvide bagekartofler og koger dem 3-5 minutter længere.
Til dem, der ikke kan lide lam, kan denne opskrift fungere med alt slags hakket kød. Selv om det ikke er så traditionelt, fungerer den godt sammen med hakket svine- eller oksekød, eller hakket kalkun.
 
 
Le Creuset