- Kød
Ingredienser
- 125 g bacontern
- 1 kg oksekød i tern
- Salt og friskkværnet sort peber
- 1 stort løg, skåret i fine tern
- 4 stilke bladselleri, skåret i fine tern
- 3 store løg, skåret i fine tern
- 3 store fed hvidløg, hakket
- 3 store kartofler eller pastinakker, i tern
- 2 spsk tomatpuré
- 3 dl rødvin
- 1 l okse- eller kyllingebouillon
- 2 spsk Worcestershiresauce
- 1 laurbærblad
- 3 stilke timian
- 1 spsk stivelse (valgfrit)
- 125 g karljohansvampe, skåret i skiver
- Hakket persille
- 250 g mel
- 1 spsk bagepulver
- 60 g klaret smør
- 150 g revet cheddarost
- 1,5 dl mælk
- 2 spiseskefulde hakkede krydderurter, såsom persille, purløg og/eller timian
-
Fremgangsmåde
-
1Steg baconternene i en Le Creuset buffetgryde på medium varme. Når den er sprød, tages den op og sættes til side, mens fedtet gemmes til oksekødet.
-
2Krydr oksekødet med salt og peber, og steg det på høj varme i gryden med det varme baconfedt portionsvis. Når det er stegt, fjerner du det fra panden og sætter det til side i en skål.
-
3Steg løg, selleri og gulerodstern i den samme gryde. Tilsæt lidt olie, hvis det er nødvendigt. Afslutningsvist tilsætter du hvidløg og steger det, indtil det er gennemskinneligt.
-
4Tilføj laurbærblad og timian, og rør tomatpastaen i.
-
5Hæld rødvinen og Worcestershiresauce i, og bring i kog.
-
6Kom de stegte oksekødstern tilbage i gryden og fyld den op med oksebouillon.
-
7Bring i kog igen, hvorefter du skruer ned til lav varme og lader retten simre i 1½ time. Derefter tilføjer du kartoflerne og lader den simre i yderligere ½ time.
-
8Fjern laurbærbladet og timiankvistene. Hvis ragoutens sauce stadigvæk er for tynd, kan du røre stivelsen sammen med en smule koldt vand, hvorefter du tilføjer blandingen til saucen og bringer den i kog.
-
9Vend de finthakkede svampe og baconternene i.
-
10Begynd med at lave bollerne.
-
11Til bollerne med cheddar og krydderurter: Forvarm ovnen til 180 °C/varmluft 160 °C/gasmærke 4.
-
12Til bollerne: Bland melet med bagepulveret, og tilføj derefter smørret i små terninger. Bland det sammen. Tilføj al den revne cheddar og mælken, hvorefter du ælter det hele sammen til en dej.
-
13Form dejen til 6-8 boller, og fordel dem i en cirkel med en smule plads imellem dem på ragouten. Bag bollerne i den forvarmede ovn uden låg i cirka 30 til 40 minutter, indtil bollerne er pænt brunede og gennembagte.
-
14Drys persille over gryderetten og server.