- Brød & korn
Ingredienser
- 10 g gær
- 1 spsk. havsalt
- 2 spsk. honning
- 2 dl knækkede rugkerner
- 1 porter eller anden mørk øl (3 dl)
- 3 dl vand
- 100 g rugmel
- 700 g ølandshvedemel
-
Fremgangsmåde
-
1Smuldr gæren i en røreskål.
-
2Drys salt over, og tilsæt honning.
-
3Rør porter og vand i.
-
4Kom de knækkede rugkerner i en anden skål, og hæld kogende vand over dem. Hæld vandet fra, og kom kernerne i røreskålen.
-
5Tilsæt rugmel, og rør sammen. Tilsæt ølandshvedemel lidt efter lidt, mens du rører. Rør dejen sammen i mindst 10 minutter – den skal være våd og klistret.
-
6Drys dejen med mel, dæk skålen til og stil den koldt. Lad dejen hæve mindst 10 timer, gerne natten over.
-
7Tænd ovnen på 250° C. Sæt en støbejernsgryde (4,2 l/24 cm) med låg i ovnen, og lad den varme med op. Lad gryden stå i den opvarmede ovn i mindst 15 minutter, inden du kommer dejen i.
-
8Kom dejen i den varme gryde, og skær et kryds i overfladen med en skarp kniv. Læg låg på, og sæt gryden i ovnen.
-
9Bag brødet i 30 minutter med låg på. Skru ned til 225° C, og tag låget af gryden. Drys mel over brødet, og bag det i 10-15 minutter uden låg.
-
10Tag gryden ud af ovnen, vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af.