Ølandshvedebrød med porter

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
TILBEREDNINGSTID
Under 2 timer Under 2 timer
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Ølandshvedebrød med porter
En smagfuld, mørk udgave af det klassiske grydebrød bagt med mørk øl, som giver både sødme og bitterhed.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød & korn
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 10 g gær
  • 1 spsk. havsalt
  • 2 spsk. honning
  • 2 dl knækkede rugkerner
  • 1 porter eller anden mørk øl (3 dl)
  • 3 dl vand
  • 100 g rugmel
  • 700 g ølandshvedemel
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Smuldr gæren i en røreskål.
  • 2
    Drys salt over, og tilsæt honning.
  • 3
    Rør porter og vand i.
  • 4
    Kom de knækkede rugkerner i en anden skål, og hæld kogende vand over dem. Hæld vandet fra, og kom kernerne i røreskålen.
  • 5
    Tilsæt rugmel, og rør sammen. Tilsæt ølandshvedemel lidt efter lidt, mens du rører. Rør dejen sammen i mindst 10 minutter – den skal være våd og klistret.
  • 6
    Drys dejen med mel, dæk skålen til og stil den koldt. Lad dejen hæve mindst 10 timer, gerne natten over.
  • 7
    Tænd ovnen på 250° C. Sæt en støbejernsgryde (4,2 l/24 cm) med låg i ovnen, og lad den varme med op. Lad gryden stå i den opvarmede ovn i mindst 15 minutter, inden du kommer dejen i.
  • 8
    Kom dejen i den varme gryde, og skær et kryds i overfladen med en skarp kniv. Læg låg på, og sæt gryden i ovnen.
  • 9
    Bag brødet i 30 minutter med låg på. Skru ned til 225° C, og tag låget af gryden. Drys mel over brødet, og bag det i 10-15 minutter uden låg.
  • 10
    Tag gryden ud af ovnen, vend brødet ud på en bagerist og lad det køle af.