Før produktet tages i brug
Før ibrugtagning første gang skal al emballage og alle etiketter
fjernes. Vask derefter produktet
af i varmt
vand tilsat lidt opvaskemiddel. Skyl produktet grundigt og tør af.
Sådan bruger du produkterne
Varmekilder
Støbejernsprodukter fra Le Creuset kan anvendes på alle kogeplader
inkl. gasblus, el-plader,
glaskeramiske
plader, induktion, alle ovntyper, brændeovne, udendørs grill, m.v.
Ved brug på glaskeramisk kogeplade eller induktion skal man altid
løfte produktet, når man flytter
det. Træk
eller skub aldrig produktet hen over kogepladen, da dette kan beskadige både bunden
på produktet samt den
glaskeramiske kogeplade.
Sørg altid for at bruge en produktstørrelse, der svarer til
varmekilden, for at opnå størst mulig
effektivitet og for at undgå overophedning af siderne på produktet samt beskadigelse
af håndtagene.
Gasflammer skal begrænses til bunden af produktet og må ALDRIG løbe op
omkring siderne.
Lange håndtag skal placeres, således at de ikke rækker ud over kanten
på kogepladen eller henover
andre
kogezoner.
Indstilling af temperatur
Den sandfarvede, indvendige emalje egner sig specielt godt til langsom
tilberedning ved lav
til middel varme og mellemhøj temperatur.
Varm altid produktet op ved lav til middel varme, indtil der er opnået
en mellemhøj til høj
temperatur – det
giver de bedste madlavningsresultater, herunder også når man steger og
svitser/bruner/braser. Lad produktet
blive langsomt gennemvarm, idet dette giver det mest jævne og effektive resultat.
Når produktet først er
varmt, kan al madlavning fortsættes ved en lavere temperatur.
Høje temperaturer må kun bruges til at koge vand til grøntsager eller
pasta eller til nedkogning
af fond
eller sovs.
Høje temperaturer må ALDRIG bruges til at forvarme produktet.
Støbejern holder så godt på varmen, at hvis en pande/gryde bliver
overophedet, vil det give et
dårligere
madlavningsresultat, og maden vil brænde på.
Satin Black (mat sort)-emalje er påført alle produkter med udvendig
mat
sort emaljering samt
alle pander, grillpander, sauterpander, stegepander, æbleskivepander, blinis-pander,
pandekagepander, woks,
taginer og stegegryder. Disse produkter er ideelle til at stege, grille og brune i
samt til fremstilling af
visse gryderetter. Satin Black-emaljen er specielt fremstillet til brug ved
madlavning, som kræver høje
overfladetemperaturer, hvilket ikke er helt det samme som blot madlavning ved høj
varme. Med støbejern opnås
højere overfladetemperaturer ved at lade panden eller gryden blive ordentlig
gennemvarm ved indstilling af
kogepladen til jævn/middel varme.
Uanset typen af ingredienser eller den anvendte opskrift opnås det
bedste slutresultat ved, at man
skruer ned
for temperaturen, når den rette overfladetemperatur er nået, eller når den rette
temperatur på fedtstoffet er
nået. Konstant brug af høj varme bevirker overophedning, samt at maden brænder på
eller klistrer sig fast,
specielt når det drejer sig om delikate blandinger til omelet eller andre
æggeretter.
Den matte sorte emalje får efter gentagen brug en patina-belægning (en
sortbrun filmoverflade).
Patinaen er
resultatet af naturlige olier og fedtstoffer fra maden, som brænder sig ind i den
varme overflade. Undlad at
vaske patinaen af, da den forbedrer stegeevnen og modvirker, at maden hænger fast.
Samtidig nedsætter den
mængden af smørelse, som er nødvendig til madlavningen.
Brug i ovn
For produkter med sort fenolknop må den maksimale temperatur være 200°
C.
Produkter med integrerede støbejernshåndtag eller knopper i rustfrit stål tåler op til 260°C i konventionel ovn.
Ovne med støbejernsbeklædning. Placer ikke køkkentøj af nogen slags i
bunden af en ovn med
støbejernsbeklædning. Det vil øge kogetemperaturen inde i ovnen, og dermed vil
kogehastigheden øges med risiko
for beskadigelse af maden. Undgå at trække eller skubbe produktet hen over
bundbeklædningen, idet det kan
beskadige dit produkt. For bedste resultat sættes køkkengrejet altid på en ovnplade
eller rist.
Produkter med træhåndtag kan ikke tåle at komme i ovnen, da det kan
ødelægge
håndtaget.
Gode råd til stegning og sautering på støbejern
Når du steger og sauterer, skal fedtstoffet være varmt, før du kommer
maden på produktet. Sørg
derfor for, at
både produkt og fedtstof er varmt. Olien eller fedtet, der dækker produktet, er
tilstrækkelig varmt, når enten
olien har en let krusning på overfladen, eller smørret eller andet fedtstof bobler
eller skummer.
Gode råd til brug af grillpanden i støbejern
Når man griller på en grillpande, skal man først forvarme den tomme
pande for at opnå en meget høj
overfladetemperatur på panden til bruning. Dette råd gælder ikke de øvrige
produkter!
For at opnå et godt resultat, er det vigtigt, at kogeoverfladen er
tilstrækkelig varm, før man
lægger maden
på panden. Man opnår ikke de brune striber fra grillen, hvis pandens overflade er
for kold, eller hvis maden
er for fugtig. Brug køkkenrulle til at duppe overskydende væde væk fra overfladen på
madvarerne, også de
marinerede.
Sæt en tom pande på kogepladen, som indstilles til en mellemvarm
temperatur, og lad panden varme
igennem i
nogle minutter (ca. 5-10 min). Kom ikke olie på en kold pande, for når panden bliver
varm, vil olien blive for
varm og begynde at ryge. Kom et par dråber vand på dine fingre og stænk på den varme
pandeoverflade. Hvis
vanddråberne syder og fordamper med det samme, er panden tilstrækkelig varm og klar
til brug. Hvis vandet
danner damp og ikke syder, skal panden opvarmes lidt længere, hvorefter du igen
foretager testen med vand. Når
overfladen er tilstrækkelig varm, kommes lidt olie på panden med en oliespray,
alternativt påføres olien med
en bagepensel i silikone fra Le Creuset (olien kan også påføres madvaren med en
pensel i stedet). Det
anbefales at anvende vegetabilsk olie, jordnøddeolie eller majsolie, da olivenolie
kan ose kraftigt. Når
panden har fået sin patinabelægning, er det kun nødvendigt at bruge meget lidt olie
eller slet ingen. For at
opnå de karakteristiske grillmærker på maden, skal råvarerne ligge urørt på panden i
flere minutter. Hvis man
flytter maden for hurtigt rundt på panden, kan maden hænge fast, grillmærkerne
bliver knap så tydelige, og
saften fra maden kan løbe ud.
Brug af fedtstof
Den emaljerede overflade i lys sandfarve egner sig ikke til
tørkogning. Væske, olie, fedt eller
smør skal
dække bunden fuldstændig før opvarmning. Hold altid øje med produktet, mens det
varmer op, og lad ikke
produktet koge tør, da der kan opstå varige skader på emaljen.
Drejer det sig om friturestegning i en dyb pande, må den maksimale
mængde olie ikke overstige 1/3
af pandens
kapacitet, idet olieniveauet øges, når ingredienserne kommer på. Det anbefales, at
man bruger et
oliestegetermometer af sikkerhedsmæssige grunde, samt at man har et låg i nærheden,
hvis olien skulle blive
overophedet eller gå i brand.
Opbevaring og marinering af madvarer
Den emaljerede overflade i lys sandfarve er vandtæt og gør derfor
produktet egnet til opbevaring
af rå eller
tilberedt mad samt til syreholdige marinader.
Valg af køkkenredskaber
Det anbefales at bruge silikoneredskaber fra Le Creuset, som gør
madlavningen nemmere og mere
bekvem og
samtidig beskytter overfladen på produkterne.
Metalredskaber, skeer eller piskeris må kun anvendes forsigtigt, og de
må ikke skrabe hen over
emaljeoverfladen. Undlad endvidere at banke disse redskaber af på gryde- eller
pandekanten.
Håndholdte, elektriske eller batteridrevne piskere må ikke anvendes,
idet bladene beskadiger
emaljen.
Knive eller redskaber med skarpe kanter må ikke benyttes til at skære
maden ud direkte i
produktet.
Håndtag
Håndtag i støbejern eller knopper i rustfri stål bliver varme i brug
på både kogeplade og i ovn.
Anvend altid
en tør, tyk klud eller grydelapper til varme produkter og knopper. Produkter med
træhåndtag må ikke
anvendes i ovnen.
Sørg for at alle håndtag og knopper er tætte og spændte ved at efterse
og efterstramme disse med
jævne
mellemrum.
Rengøring
Produktet skal altid afkøle i nogle minutter, før du vasker det af i
varmt sæbevand, skyller og
tørrer det
omhyggeligt. Kom aldrig koldt vand i eller på et brandvarmt produkt, og sæt aldrig
et varmt produkt direkte
ned i koldt vand, da der kan opstå et temperaturchok med revner eller emaljeskader
til følge.
Hvis der er madrester tilbage på panden eller i gryden, skal den
fyldes med varmt vand og stå i
blød i 15-20
minutter, hvorefter den vaskes af som normalt.
Nylonsvampe, bløde skuresvampe eller skurebørster kan bruges til at
fjerne mere genstridige
madrester. Brug
ikke metalskuresvampe eller hårde rengøringsslibemidler, da disse kan beskadige
emaljen.
Lette pletter eller metalmærker (forårsaget af metalredskaber) kan
fjernes med Le Creuset
rengøringsmiddel
«Pots & Pans» til køkkentøj. Lejlighedsvis anvendelse af dette produkt hjælper
også til at bevare dine
produkter som nye. Produktet kan købes hos din lokale forhandler.
Sæt aldrig fugtige produkter tilbage i skabet. Produkterne skal
opbevares i et tørt skab eller et
sted med
gennemtræk uden damp og fugt.
Produkter med satin black (mat sort)-emalje. Forsøg ikke at fjerne
patinaen (den brunlige,
sorte film), som dannes på den matte, sorte overflade. Patinaen forbedrer
stegeegenskaberne og forhindrer
maden i at hænge fast i produktet. Afkøl altid produktet før rengøring.
Når det er muligt, skal du blot skylle produktet af i varmt vand og
derefter tørre overfladen af
med en
fugtig klud. Dette er gældende, hvis produktet bruges regelmæssigt til tilberedning
af mad, der ikke har
tendens til at hænge fast.
Kræves der en mere grundig rengøring af produktet, skal der bruges
varmt sæbevand med efterfølende
afskylning
og grundig aftørring. For at fjerne vanskelige eller klistrende madrester skal man
fylde produktet med varmt
vand og lade det stå i blød et stykke tid. Vask, skyl og tør derefter produktet som
vanligt.
Det kan være praktisk at bruge en opvaskebørste til at fjerne små
madrester eller til rengøring
mellem
rillerne på grillen. Brug ikke gryderensere eller rengøringsslibemidler på
stegefladen.
Ved fastbrænding af meget sukkerholdige retter (fx marmelader og
karamel), kan der ske betydelige
skader på
produktets indvendige glasemalje og på kogepladen (hvis der spildes på kogepladen).
Fastbrændt sukker skal
straks fjernes.
Er der svære indvendige forkulninger efter fastbrændte madvarer, som
ikke let lader sig fjerne, så
kom en
opvasketablet i produktet og fyld op med vand til tabletten er dækket. Varm
produktet ved middel varme og lad
opløsningen småsimre i ca. 25 min. Rengør derefter produktet på almindelig vis.
Maskinopvask
Alle produkter med integrerede håndtag i støbejern, fenolhåndtag eller
knopper i rustfri stål kan
vaskes i
opvaskemaskine. Produkter med træhåndtag tåler ikke at komme i
opvaskemaskinen.
Konstant rengøring af produktet i opvaskemaskine kan imidlertid
bevirke, at emaljen med tiden
falmer. Dette
skader ikke produktet eller nedsætter dets ydeevne.
Opvaskemaskinen skal altid køre programmet helt færdigt, før den
åbnes. Dermed sørger man for, at
produkterne
er helt tørre, når de tages ud af maskinen.
For produkter med satin black-emalje vil opbygningen af patinaen
forringes betydeligt, hvis
produktet kommes i opvaskemaskinen. Dette vil forårsage et øget forbrug af
fedtstoffer i madlavningen i
længere tid.
Garanti
Le Creuset yder livstidsgaranti på støbejernsprodukter. Læs mere om
hvad garantien dækker og i
hvilke
tilfælde den ikke dækker
her.