- Frugt
Ingredienser
- 250 g smør
- 150 g sukker (gerne finkornet)
- 1 vaniljestang, delt på langs
- Skallen af 2 appelsiner
- 4 spsk (60 ml) mælk
- 8 g tørgær
- 3 spsk (45 ml) brandy
- 80 g tørrede tranebær
- 5 store æg fra fritgående høns
- 550 g hvedemel
- 1 nip salt
- 50 g mørk chokolade, hakket
- 100 g kandiseret citronskal
- 30 g mandelflager
- 1 spsk sukker (gerne finkornet)
- 1 spsk (15 ml) æggehvide
- 1 spsk (15 ml) flormelis
-
Fremgangsmåde
-
1Fire af Le Creusets minigryder på 10 cm smøres og fores med en krave af dobbelt lag bagepapir.
-
2Pisk smør, sukker, vaniljekorn og appelsinskal. Varm mælken (må ikke koge eller boble, ellers vil den være for varm og gøre gæren uvirksom). Tilsæt 1 spsk sukker og gæren, og stil det til side for at vågne. Varm brandyen i en lille kasserolle og tilsæt tranebær og vaniljestang. Stil det til side for at blive blødt og absorbere al smagen.
-
3Når smør og sukker er blegt og luftigt, tilsættes mel, et nip salt og gær-blandingen. Ælt dejen, indtil den samler sig og er blød og kan strækkes. Dette gøres bedst i en røremaskine med dejkrog. Stil dejen tildækket et varmt sted, og lad den hæve til dobbelt størrelse. Tilsæt de iblødsatte tranebær og brandy, den hakkede chokolade og kandiseret citronskal. Igen med dejkrogen æltes dejen, indtil frugt og chokolade er blandet i. Del dejen op i kugler à ca. 290 g. Læg den afvejede dej i de forede minigryder og dæk dem let til med husholdningsfilm. Stil dem varmt og lad dem hæve i yderligere 50 minutter.
-
4Forvarm ovnen til 160°C. Når dejen har fået dobbelt størrelse, laves pynten ved at blande alle ingredienserne sammen. Pynten pensles nænsomt på hver panettone. Bag dem i ovnen i 30-40 minutter.
-
5De serveres bedst drysset med flormelis eller næste dag ristet på panden og serveret med smør.