- Ris
Ingredienser
- 100 g smør
- 2 skalotteløg, finthakket
- 1 laurbærblad
- 9 dl fyldig rødvin, for eksempel en Barolo
- 500 g risottoris (fx "Arborio" eller “Carnaroli")
- 200 g parmesanost, fintrevet (evt. blandet med en anden hård ost efter eget valg)
- 1,25 L varm grøntsagsbouillon
- Salt og peber
-
Fremgangsmåde
-
1Opvarm 20 g smør i en gryde til reduktionen. Sautér halvdelen af skalotteløgene heri ved lav varme i 5 minutter. Tilsæt laurbærblad, hæld 7,5 dl vin i og bring det i kog. Skru igen ned til lav varme og reducer vinen med mindst en tredjedel. Hæld den reducerede vin igennem en si og hold det varmt.
-
2Til risotto, opvarm 40 g smør i en gryde, sautér resten af skalotteløgene med ris heri ved uafbrudt omrøring, indtil risene bliver let gennemsigtige. Hæld de resterende 1,5 dl vin i gryden og kog til al væsken er fordampet. Tilsæt en grydeske varm grøntsagsbouillon og lad det småkoge, mens der røres rundt. Når risen har opsuget bouillonen, hældes en grydeske bouillon mere i. Sådan fortsættes, indtil risene er færdigkogt.
-
3Tag gryden af kogepladen og rør resten af smørret (40 g) og den revne ost i. Smag risottoen til med salt og peber, fordel den på tallerkenerne, hæld en smule Barolo-reduktion i midten og server straks.