- Brød & korn
Ingredienser
- 300 ml mælk
- 70 g smør
- 500 g hvedemel og lidt ekstra til pensling
- 1 tsk. salt
- 85 g sukker
- 7 g tørgær
- 1 tsk. kardemomme
- Revet skal og saft af 1 ubehandlet citron
- 1 stort æg, pisket
- 1 tsk. rapsolie
- 75 g rosiner
- 3 spsk. abrikosmarmelade
-
Fremgangsmåde
-
1Opvarm ovnen til 220° C.
-
2Kom mælken i en kasserolle og opvarm til det simrer.
-
3Fjern kasserollen fra kogepladen, tilsæt smør og lad det smelte helt.
-
4Lad blanding afkøle til det er lunt.
-
5Bland mel, salt, sukker, gær, kardemomme og revet citronskal og -saft i en stor skål.
-
6Lav en fordybning i melblandingen, og tilsæt den afkølede mælkeblanding sammen med ægget, og bland det sammen med hænderne.
-
7Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt i 10 minutter.
-
8Pensl en skål med olie, og kom dejen i.
-
9Dæk skålen med et fugtigt viskestykke.
-
10Lad dejen hæve i 40 minutter eller til den er hævet til dobbelt størrelse.
-
11Hæld dejen ud på et bord og ælt rosinerne ind i.
-
12Del dejen i 12 lige store stykker, og form dem til boller.
-
13Placer bollerne i en buffetgryde, der er penslet med olie, og lad bollerne hæve i yderligere 25 minutter.
-
14Bland resten af melet med vand, så det bliver til en tyk, ensartet masse.
-
15Kom massen i en sprøjtepose og sprøjt et kryds på hver bolle.
-
16Kom gryden med bollerne i den forvarmede ovn, og bag i 20-25 minutter eller til de er gyldenbrune.
-
17Kom abrikosmarmeladen igennem en si for at fjerne frugtstykker, og opvarm den i en kasserolle.
-
18Tag bollerne ud af ovnen, og pensl med marmeladen.
-
19Lad bollerne afkøle, inden de brækkes fra hinanden og serveres.