- Grøntsager
Ingredienser
- En lille kålroe eller pastinak (ca. 500 g), skrællet og skåret i stykker på 1 cm
- Olivenolie
- Salt og sort peber
- 100 g valnødder
- 1 rødløg, skrællet og finthakket
- 2 fed hvidløg, skrællede og skåret i tynde skiver
- 2 toppede spsk mel (jeg brugte fuldkornsmel)
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 200 g grønkål
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 dåse (400 g) butterbeans
- 1 toppet spsk grov sennep
- 100 g cheddar, smuldret til små stykker
- 1 stor knoldselleri, skrællet
- ½ muskatnød
- Ét lille bundt timian, med plukkede blade
- 2 spsk usaltet smør eller ghee
-
Fremgangsmåde
-
1Ovntemperatur: 200 °C/gasmærke 6.
-
2Forvarm ovnen til 200 °C/gasmærke 6.
-
3Fordel den hakkede kålroe på en bradepande, stænk med olivenolie, kom salt og peber på efter smag og bag den i ovnen i cirka 30 minutter, eller indtil den er mør og dens kanter har fået farve.
-
4Fordel valnødderne på et fad, og rist dem i ovnen sammen med kålroen i 6 minutter, eller indtil de har fået farve. Hak dem groft og sæt dem til side.
-
5Varm en lille smule olivenolie op i en stor pande, og tilføj rødløget. Steg det er cirka 10 minutter, eller indtil det er blødt, og tilføj så hvidløget. Steg begge dele, indtil deres kanter begynder at få farve.
-
6Tilføj hurtigt melet, og rør i et minut, hvorefter du tilføjer bouillonen lidt efter lidt. Husk at røre efter hver opøsning, så der ikke kommer klumper i saucen.
-
7Fjern kålen fra stokkene, skær stokkene i meget fine stykker og riv store blade over, så de bliver mindre.
-
8Tilføj kålen på panden sammen med eddiken, sæt låget på, og lad kålen blive blød i et par minutter.
-
9Hæld lagen fra butterbeansne, og tilføj dem til panden, imens du maser dem ganske let med en grydeske.
-
10Tag panden af varmen, og tilføj sennep, ost, valnødder og ristet kålroe. Rør det sammen, og smag det til med salt og peber, hvorefter du hælder blandingen i dit Le Creuset Heritage rektangulære fad (26 cm).
-
11For at lave pynten, river du knoldsellerien på rivejernets grove side (du kan også bruge en foodprocessor til dette). Hæld knoldsellerien over i en sigte, strø salt ud over og lad den trække et par minutter, så væden løber fra. Du kan knuge knoldsellerien med dine hænder, så processen sker hurtigere. Kom knoldsellerien over i en skål, og riv muskatnød hen over. Tilføj timianbladene.
-
12Bland det hele let sammen med dine hænder, og drys det derefter hen over tærtefyldet. Kom små stykker smør eller ghee på toppen, og bag i 20 minutter, eller indtil fyldet bobler og pynten har fået farve.