- Meat
Ingredienser
- 1 spsk olivenolie
- 175 g røget bacon skåret i små stykker
- 1 spsk smør
- 250 g små skalotteløg uden skal
- 1 ¼ kg svinebov (uden skind), skåret i tern på 3 cm
- 60 ml calvados (æblebrandy)
- 2 stilke bladselleri i tern
- 2 sprøde, syrlige spiseæbler, skrællet og skåret i tern (granny smith eller lign. sort)
- 2 tsk grov sennep
- 1 tsk groftkværnet sort peber
- 1 spsk frisk salvie, hakket, eller 1 tsk tørret salvie
- 1 spsk frisk timian, hakket, eller 1 tsk tørret timian
- 1 laurbærblad
- 750 ml svine- eller grøntsagsfond
- 100 ml creme fraiche
- 2 spsk majsstivelse blandet med 100 ml vand
- 1 lille klump smør
- 8 friske blade salvie
-
Fremgangsmåde
-
1Varm olien op i gryden på komfuret over medium varme, tilsæt bacon og steg det sprødt.
-
2Læg det stegte bacon i et fad, men lad olien blive i gryden. Tilsæt smør til olien og steg løgene, indtil de er smukt brune. Tilsæt svinekødet lidt ad gangen, så hver portion tager let farve, før næste portion tilsættes.
-
3Når alt kødet er kommet i gryden og er brunet, tages gryden af blusset. Hæld calvados over og sæt forsigtigt ild til den; sørg for at træde tilbage, mens flammerne dør ud. (Se kokkens notater).
-
4Sæt gryden tilbage over varmen, tilsæt selleri, hakket æble, sennep, peber, krydderurter og fond, og rør grundigt rundt for at løsne evt. karamelliserede kødstykker fra bunden. Varm retten op, så den simrer let, sæt låget på og sæt den i ovnen i 2 timer.
-
5Skil overskydende fedt fra rettens overflade og smid det ud.
-
6Rør creme fraichen i sammen med majsjævningen. Sæt gryden med låg tilbage i ovnen i 15-20 minutter for at jævne saucen.
-
7Varm smørret i en lille pande og steg forsigtigt salviebladene, indtil de er sprøde.
-
8Tag gryden ud af ovnen, rør i retten og smag den til med salt og peber efter behov. (Se kokkens notater).
-
9Server gryderetten pyntet med de sprøde salvieblade på toppen. Server den helt enkelt med kogte kartofler eller kartoffelmos, grøntsager og sprødt brød.
-
10At sætte ild til alkohol kaldes at flambere: Det skal gøres med forsigtighed med en lang tændstik eller en grill-lighter. Læg tændingsgrejet klar, før du begynder. Ellers vil brandyen trænge ind i kødet, og safterne kan have svært ved at brænde. Tænd altid i kanten af retten. Hvis du bruger bouillonterning, vil det nok ikke være nødvendigt at krydre mere.