- Nødder og kerner
Ingredienser
- 3 store rødløg, skrællet
- 15 ml olivenolie
- 30 g sukker
- 45 ml hvidvinseddike
- 15 ml smør
- Havsalt og friskkværnet sort peber efter smag
- 400 g færdiglavet butterdej
- 6 hele kogte kastanjer, hakkede
-
Fremgangsmåde
-
1Skær løgene i 3 cm tykke skiver. Alternativt kan du bruge 4-6 små løg, halveret med rødder og toppe skåret af.
-
2Hæld olivenolien i en støbejernsskål på 25 cm med Le Creuset, og anbring den på middel varme. Læg løgene med den skårne side nedad i fadet, og karamellisér dem langsomt i ca. 20 minutter, mens de vendes halvvejs igennem. Tag løgene ud af fadet, og læg dem på den ene side. Tag retten af varmen, og tør den af med et viskestykke. Drys sukkeret over bunden i et jævnt lag, og læg det tilbage på middel varme. Karamelliser langsomt sukkeret uden at røre det for at undgå klumper. Når den begynder at blive gylden, tilsættes eddike og smør. Rør forsigtigt rundt med en plastikspatel. Sluk for varmen. Tilsæt løgene og salt og sort peber. Lad retten køle helt af. Forvarm ovnen til 180 °C.
-
3Samtidig rulles butterdejen ud på en melet overflade og en skive på 30 cm skæres ud på en middagstallerken. Sæt den tilbage i køleskabet for at køle den af i 20 minutter. Spring ikke dette trin over. Ellers vil dejen ikke puste og stege jævnt.
-
4Når dejen er kølet af, og løgene er kølet af, kan du anbringe dejen oven på løgene og forsigtigt putte siden i et låg. Scor en lille krydsning i midten for at lade dampen slippe ud, og bag i 40-45 minutter, indtil dejen er gylden og hævet.
-
5Tag Tarte Tatin ud af ovnen, og lad det stå i 5 minutter. Det sikrer, at karamellen køler af og får tærten til at løsne sig naturligt fra retten. Tag en stor middagstallerken, og læg den oven på retten. Brug af ovnhandsker, da retten stadig vil være varm, forsigtig og hurtigt vende retten om, og Tarte Tatin bør løsne sig på tallerkenen. Hvis der er løg tilbage i fadet, skal du tage dem ud med en ske og sætte dem på plads der, hvor der mangler noget i dejen.
-
6Server varm med frisk timian og pandestegte vilde svampe og en cashewnøddeost efter eget valg.