- Brød & korn
Ingredienser
- 100 g smør
- 225 g hvedemel
- 50 g revet parmesan
- 1 tsk. hakket, frisk timian
- 1 æggeblomme
- 2 spsk. koldt vand
- 1 løg
- 2 spsk. smør
- 1 spsk. olivenolie
- 1 tsk. sukker
- 500 g blommetomater
- 25 g smør
- 1 spsk. olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 3-4 kviste timian
- 1 spsk. balsamicoeddike
- 1 tsk. sukker
- Salt og friskkværnet peber
-
Fremgangsmåde
-
1Bland smør, mel, revet parmesan og timian, til det ligner brødkrummer.
-
2Kom æggeblomme og koldt vand i, og bland det, til dejen samler sig.
-
3Ælt dejen sammen på køkkenbordet, form den til en kugle, og læg den i skål.
-
4Lad dejen hvile køligt i 30 minutter.
-
5Lav imens tomatfyldet.
-
6Skær løget i fine, tynde både.
-
7Varm 2 spsk. smør og 1 spsk. olie på en støbejernspande (23 cm) med støbejernshåndtag, og svits løget, til det er klart.
-
8Drys 1 tsk. sukker over, rør godt, og steg videre, til løget er gyldent.
-
9Tag løget af panden og kom det i en skål. Tør panden af.
-
10Halver tomaterne, men lad 5 tomater være hele.
-
11Smelt 25 g smør og 1 spsk. olie på panden, og svits hvidløget, til det begynder at dufte, men ikke har taget farve.
-
12Kom tomaterne, timianblade og balsamico på panden og steg, til tomaterne falder sammen.
-
13Drys 1 tsk. sukker over, og steg videre i 4-5 minutter.
-
14Krydr med salt og peber, og fordel de stegte løg over tomaterne.
-
15Tænd ovnen på 180° C. Rul dejen ud på et meldrysset bord, og læg den over tomatfyldet i panden.
-
16Skub dejen godt ned hele vejen rundt langs kanten af panden, så tomaterne holder sig indenfor dejen.
-
17Sæt panden i ovnen, og bag tomattærten i 25-30 minutter, til overfladen er gylden og sprød.
-
18Tag panden ud, og lad tærten køle af i 10-15 minutter.
-
19Læg en stor tallerken over panden, og vend med en hurtig bevægelse tærten over på tallerkenen.
-
20Tør panden af, lad tomattærten glide tilbage i panden og server.