Ingredienser
- 450 g hvedemel
- 2 tsk. røget havsalt
- 2 tsk. timianblade
- 50 g sukker
- 10 g tørgær
- 100 ml mælk
- 4 store æg plus 1 ekstra til pensling
- 190 g smør i tern ved stuetemperatur
-
Fremgangsmåde
-
1Hæld melet i skålen på en røremaskine med en dejkrog. Tilsæt salt og timian til den ene side og sukker til den anden. Tilsæt gæren til siden med sukkeret. Pisk de tørre ingredienser sammen.
-
2Opvarm mælken, indtil den er varm at røre ved. Hæld mælken i de tørre ingredienser i mikseren, og miks med dejkrogen, indtil dejen er godt blandet. Med dejkrogen ved middel hastighed tilsættes æggene et efter et, rør godt rundt efter hvert æg, og miks dejen i 10 minutter.
-
3Tilsæt gradvist det blødgjorte smør, et par terninger ad gangen, indtil det er godt blandet. Det tager ca. 8-10 minutter. Skrab siderne af skålen, og læg et viskestykke over skålen. Lad dejen hæve i 1-2 timer, eller indtil den er blevet dobbelt så stor. Sæt dejen i køleskabet og lad den hæve i endnu en time.
-
4Forvarm ovnen til 180 °C / 160 °C varmluft Smør en Le Creuset 23cm brødform i støbejern.
-
5Tag skålen ud af køleskabet, og drys lidt mel ud på din arbejdsflade. Hæld dejen ud på overfladen, og bank den let sammen. Afvej 8 kugler dej, hver på ca. 120 g. Brug en kniv eller dejskraber til at skære. Form til pæne, stramme kugler ved at forme din hånd og rulle kuglerne ud på håndfladen. Læg dem i den forberedte brødform, dæk dem med et viskestykke og lad dem hæve i yderligere 30 minutter.
-
6Pisk et æg med en gaffel, blandt lidt mælk i og pensl dejen med blandingen. Drys med lidt ekstra røget salt og plukket timian. Bag brødet i 30-35 minutter, indtil overfladen er gylden. Tag brødet ud af ovnen, og lad det køle af i 15 minutter. Det serveres bedst varmt med saltet smør.