
HOVEDINGREDIENSER
- Grøntsager
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingredienser
- 1 spsk. smør til tilberedning af retten
- 1,5kg kartofler
- 3 tsk. salt, delt
- 1 spsk. olivenolie
- 1 spsk. trøffelolie plus mere til at dryppe
- 2 gule løg i skiver
- 1,2 dl kyllingebouillon
- 3,6 dl fløde
- 1 bundt timian, gem et par kviste til pynt
- 2 laurbærblade
- 345 g Gruyere-ost
- 0,6 dl kop creme fraiche
- Salt og peber efter smag
- Hakkede purløg og timianblade til pynt
- Flaget havsalt til finish
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 200 grader. Smør en gryde med smør eller madlavningsspray. Skær kartoflerne i ca. 3 mm tykke skiver med en skarp kniv eller et mandolinjern. Placer kartoffelskiverne i cirkler, der overlapper en smule, i bunden af gryden, og tilsæt 1⁄4 teskefuld salt til hvert lag, før du begynder det næste lag.
-
2Tilsæt olivenolie og trøffelolie ved middel varme i en mellemstor gryde. Tilsæt løg og 1 teskefuld salt, og kog indtil gyldenbrun og karamelliseret, ca. 20-30 minutter. Tilsæt kyllingebouillon for at deglaze panden, og tilsæt derefter den tunge fløde, timian og laurbærblade. Bring blandingen til en simre og kog indtil den er let fortykket, ca. 5-6 minutter. Fjern timian og laurbærblade, og rør 2/3 dele af Gruyere-ost i, mens du rører, indtil den er glat og smeltet. Fjern blandingen fra varmen, og lad den køle lidt af. Rør cremefraichen i, og krydr med salt og peber.
-
3Hæld flødeblandingen over kartoflerne, og drys den resterende mængde af Gruyere-ost oven på. Krydr med salt og peber, og arranger de karamelliserede løg jævnt ovenpå. Bages indtil gyldenbrun på toppen og er mør i midten, når gennemboret med en kniv, ca. 45 minutter til en time. Lad gratinen køle af i ca. 15 minutter før servering. Pynt med timianblade, purløg og flaget havsalt, og drys med ekstra trøffelolie for ekstra smag.