- Æg
Ingredienser
- 250 g æggehvider (ca. 8)
- 500 g bagesukker
- 2 tsk majsmel
- 2 tsk hvidvinseddike
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- 10 g husblas eller 5 blade
- 50 ml koldt vand
- 700 ml sødmælk
- 1 vaniljestang, flækket og skrabet ud
- 112 g strøsukker
- 5 æggeblommer
- 2 æg
- 45 g majsmel
- En knivspids salt
- 64 g smør
- 190 ml fløde
-
Fremgangsmåde
-
1Beklæd 3 x Le Creuset bageplader med bagepapir, og tegn cirkler med følgende radius på hver plade:
-
224 cm, 20 cm, 18 cm, 15 cm, 8 cm, 2 cm
-
3Marengsen:
-
4Pisk æggehviderne til en blød top i en elektrisk røremaskine med et piskeris. Pisk gradvist bagesukkeret i, en spiseskefuld ad gangen. Fortsæt med at piske, indtil blandingen er tyk, glat og ikke længere grynet.
-
5Sigt maizena over marengsen, og tilsæt eddike og vanilje. Pisk i yderligere 5-10 sekunder for at kombinere ingredienserne. Tag marengsen ud af røremaskinen, rengør skålen og piskeriset, og gentag processen for at lave en anden portion.
-
6Til sprøjtning:
-
7Sprøjt bundene med en runde dyse. De skal være ca. 1 cm tykke; glat toppen og gentag med de resterende bunde. Den mindste skal sprøjtes med en stjernedyse. Med stjernedysen sprøjter du små muslingemønstre rundt om kanten af hver bund. Bag marengsen ved 120°C i 30 minutter, sænk derefter temperaturen til 100°C og bag videre i 1½ - 2 timer, indtil marengsen er helt tørret ud. Sluk for ovnen, og lad marengsen køle af i ovnen. Opbevar skiverne i en lufttæt beholder i op til 1 uge.
-
8Diplomatcreme:
-
9Udblød husblasen i koldt vand i en lille beholder, der kan komme i mikrobølgeovnen. Varm mælken med vaniljestangen og -kornene. Pisk sukker, æggeblommer, hele æg, maizena og salt sammen. Den varme mælk blandes gradvist i æggeblandingen, men pas på ikke at tilsætte for meget på én gang, da det vil få blandingen til at skille. Sigt og smid vaniljestangen ud. Kom blandingen tilbage i gryden ved middelvarme, og kog under konstant omrøring, til den er tyk. Varm husblasen i 5-10 sekunder i mikrobølgeovnen, men pas på, at den ikke brænder på. Pisk det derefter hurtigt i den varme creme. Pisk smørret i. Dæk cremen med husholdningsfilm, og lad den køle af til stuetemperatur. Pisk fløden til en blød top, og vend den i den afkølede creme. Dæk til, og sæt den på køl, indtil den er fast. Blandingen kan opbevares i køleskabet i 2-3 dage.
-
10Sådan samles pavlovaen:
-
11Placer den store bund på en Le Creuset 27 cm middagstallerken. Sprøjt eller smør diplomatcremen på bunden og gentag med de resterende lag. Top med det mindste lag. Drys med bær, og server med lidt flormelis. Den skal serveres straks for at undgå, at marengsen bliver for blød.