- Brød & korn
Ingredienser
- Ca. 30 stk.
- 3 dl mælk
- 25 g gær
- 4 æggeblommer
- 1 spsk. rørsukker
- Korn af 1 vaniljestang
- 1 tsk. stødt kardemomme
- Reven skal af ½ ubehandlet citron
- 250 g hvedemel
- 1 knivsspids salt
- 4 piskede æggehvider
- 80 g smeltet smør + lidt at stege i
-
Fremgangsmåde
-
1Forslag til variationer
-
2Sønderjyske æbleskiver med sveskemos: Hæld kogende vand over 200 g svesker uden sten, og lad dem trække til stuetemperatur. Hæld lidt af vandet fra og tilsæt 30 g rørsukker og saft samt skal fra 1 ubehandlet citron, og lad det koge ind i en gryde i ca. 1 time til sveskerne bliver til mos.
-
3Æbleskiver med æblestykker: Skær pigeonæbler med skræl i små tern og vend dem evt. i kanel
-
4Æbleskiver med chokolademidte: Skær mørk chokolade i små stykker
-
5Lun mælken og opløs gæren heri
-
6Pisk sukker, vanilje, kardemomme, citronskal og æggeblommer luftigt, indtil sukkeret er opløst
-
7Bland mælken i blandingen og tilsæt mel lidt ad gangen, indtil dejen er ensartet og uden klumper
-
8Smelt smørret og lad det køle af, inden du hælder det i dejen
-
9Pisk æggehviderne helt stive, og vend først halvdelen af dem i dejen med en dejskraber uden at slå luften for meget ud. Vend derefter de resterende stiftpiskede æggehvider i dejen.
-
10Sæt dejen til hævning et lunt sted i ca. 1,5 time. Dejen skal hæve op og skumme.
-
11Varm panden langsomt op ved middel varme i ca. 3-5 minutter
-
12Når æbleskivepanden er varm, kommes en lille klat smør i hvert hul. Brug en suppeske/sovseske eller en lille kande til at fordele æbleskivedejen i hvert hul. Vær opmærksom på, at dejen hæver op, så fyld endelig ikke for meget i.
-
13Når den yderste kant af æbleskiverne er bagt og midten stadig er flydende og boblende, tilsættes evt. æbletern, sveskemos eller andet
-
14Dernæst vendes æbleskiven hele vejen rundt med en strikkepind eller en gaffel med lige tænder
-
15Æbleskiverne skal bage i ca. 4 min med hovedet nedad, indtil overfladen er sprød, og det indvendige er luftigt og gennembagt.
-
16God fornøjelse!