
Hvad er mere hyggeligt end at samles med venner og familie omkring en velsmagende ostefondue? Ostefondue blev egentlig opfundet af bønder, der samlede osterester og bærme (bundfald fra vin) for at få et mættende måltid, men retten har senere udviklet sig til en elegant ret, hvor man oftest bruger raffinerede oste. Her får du opskriften på klassisk ostefondue – præcis som franskmændene elsker den. Fun fact: Når du spiser ostefondue i Frankrig, skal du være opmærksom på ikke at tabe dit brød ned i gryden. Dén person, der mister sit brød, skal nemlig betale for den næste flaske vin.
HOVEDINGREDIENSER
- Ost
Ingredienser
Fremgangsmåde
Ingredienser
- 1 fed hvidløg, halveret
- 3 dl hvidvin
- 500 g Gruyère eller Emmentaler, groftrevet
- ¼ dl vodka eller Kirsch
- 1 spsk. majsstivelse
- Revet muskatnød, efter smag
- Salt og peber
- Brød, skåret i mundrette stykker
-
Fremgangsmåde
-
1Gnid indersiden af fonduegryden med de halverede hvidløg. Det vil give en mild smag til osten uden at overdøve osten
-
2Hæld vin i fonduegryden og bring i kog over medium varme. Reducér til lav varme og tilsæt en lille håndfuld ost.
-
3Rør konstant indtil osten er smeltet, og fonduen er glat. Fortsæt på samme måde indtil alt osten er tilsat og smeltet. Hvis du tilsætter for meget ost på én gang, vil det gøre fonduen klumpet
-
4Pisk alkohol og majsstivelse sammen i en lille skål til det er ensartet. Hæld det i gryden og rør til fonduen er er tyk og cremet. Smag til med muskat, salt og peber
-
5Sæt fonduegryden i stativet og justér flammen, så osten kun får svag varme. Svag varme er tilstrækkeligt til at holde osten glat og varm
-
6Servér med brød i mundrette stykker