- Kød
Ingredienser
- 1 and (3,2 kg) 250 g svesker
- 3 store madæbler
- 2 laurbærblade
- Salt og peber
- 2 skrællede gulerødder
- 1⁄4 knoldselleri skrællet og skåret i grove stykker
- 2 løg skåret i halve
- 1,2 liter vand
- Ca. 1 liter andefond fra bradepanden
- 0,75 dl fløde
- 0,5 dl rødvin
- 1-2 tsk. ribsgele
- Maizena jævner Salt og peber
-
Fremgangsmåde
-
1Tag anden ud fra køl i god tid, så den ikke er gennemkold inden den skal i ovnen. Fjern indmaden fra anden og læg det til side i en bradepande.
-
2Vask anden grundigt indvendigt, for at få de værste blodrester væk. Tør derefter anden grundigt med køkkenrulle, både indvendigt og udvendigt. Krydr anden med salt og peber.
-
3Skræl æblerne og skær dem ud i skiver. Bland æbler og svesker sammen og krydr med salt og peber.
-
4Fyld anden med svesker, æblestykker og laurbærblade. Bræk gumpen opad og luk hullet med kødnåle.
-
5Fyld en bradepande med indmad, løg, knoldselleri og gulerødder. Brun det af ved 200 grader i ca. 20 minutter.
-
6Derefter tilsættes 1 liter vand i bradepanden. Anden placeres ovenover bradepanden på en bagerist.
-
7Steg anden på 160 grader alm. ovn med ryggen opad i 1 time. Derefter steges den med brystet opad i 1 timer og 10 minutter. Til sidst brunes skindet ved 275 grader på grillfunktion i ca. 5 minutter, indtil skindet er sprødt.
-
8Anden er gennemtilberedt når kødet ved lårene begynder at trække sig op ad benene.
-
9Lad derefter anden hvile i 30 minutter inden udskæring.
-
10Gem den lækre fond i bradepanden til andesovs.
-
11ANDESOVS
-
12Hæld væden fra bradepanden gennem en si ned i en gryde. Skum fedtet ved hjælp af en ske.
-
13Kog andefonden fra anden ned sammen med rødvin til fonden har en kraftig smag.
-
14Tilsæt 0,75 dl fløde og smag til med ribsgele, salt og peber.
-
15Jævn sovsen med maizena jævner.
-
16Server sovsen i en flot sovsekande.