Babka med chokolade og appelsin

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
TILBEREDNINGSTID
Under 1 time Under 1 time
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Babka med chokolade og appelsin
Dette søde flettede brød kombinerer chokolade- og citrusaromaer og er den perfekte tilføjelse til enhver morgenmad eller brunch. Perfekt sammen med en kop af din yndlingste eller -kaffe.
HOVEDINGREDIENSER
  • Chokolade
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

TIL DEJEN
  • 200 ml mælk
  • 50 g smør
  • 4 spsk honning
  • 4 spsk appelsinsaft
  • Skallen af 2 appelsiner
  • 400 g kagemel
  • 7 ½ ml kanel
  • 1 tsk salt
  • 10 g tørgær
  • Lidt olie
TIL FYLDET:
  • 50 g mørk chokolade, finthakket
  • 45 ml (3 spsk) fløde
  • Skallen af en appelsin
  • 30 ml demerara-rørsukker eller brun farin
  • 1 tsk kanel
  • 3 spsk honning til glasering
VALGFRIE TOPPINGS:
  • 6 spsk flormelis
  • 20 ml (4 tsk) appelsinsaft
  • 20 g pekannødder
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Sådan laver du dejen:
  • 2
    Kom mælk og smør i en lille gryde, og varm det op ved medium-høj varme, indtil det koger let. Pisk honning, appelsinsaft og appelsinskal i, og hæld det hele i en stor skål. Brug en finger til at teste varmen – den skal kun være lidt varmere end din hud. Hvis den er for varm, kan du lade den stå i et par minutter, så den kan køle lidt af.
  • 3
    Sigt mel, kanel og salt sammen, og drys tørgæren i.
  • 4
    Når mælken har den rette temperatur, kommes den i en røremaskine og tilsættes 1 kop af melblandingen; fortsæt med at tilsætte melet 1/2 kop ad gangen, og bland grundigt mellem hver gang. Ælt dejen med dejkrogen i fem minutter, indtil den er glat, elastisk og skinnende.
  • 5
    Kom dejen i en ren, smurt skål. Pensl dejen med en lille smule olie, dæk den til med et fugtigt viskestykke, og sæt skålen på et varmt sted, hvor den skal gæres i ca. en time, eller indtil den er fordoblet i størrelse. Dejen kan også godt hæve natten over i køleskabet.
  • 6
    Når dejen er hævet, bankes den forsigtigt ned og vendes ud på et melet underlag. Rul dejen ud til ca. 1 cm tykkelse, så den bliver til et stort rektangel.
  • 7
    Til fyldet:
  • 8
    Kom chokolade, fløde og appelsinskal i en skål, der kan tåle varme. Sæt den over en lille gryde med kogende vand (bunden af skålen må ikke røre vandet), og varm det op under lejlighedsvis omrøring, indtil alt er smeltet. Pisk, så det hele er blandet.
  • 9
    Fordel fyldet jævnt over dejen, og drys derefter med brun farin og kanel.
  • 10
    Til formning:
  • 11
    Rul den rektangulære side af dejen sammen i længderetningen (som en roulade) til en lang pølse. Skær den midt over på langs hele vejen igennem.
  • 12
    Læg forsigtigt den ene halvdel af dejen over den anden med fyldets side opad, så der dannes et X. Derefter flettes hver side forsigtigt over hinanden, som en fletning med to dele, indtil hele dejen er flettet.
  • 13
    Form fletningen til en cirkulær krans, og læg den i en kold Le Creuset-brødovn. Læg låg på, og lad det hæve på et varmt sted i yderligere 30 minutter.
  • 14
    Forvarm ovnen til 210 °C (200 °C varmluft). Bag brødet med låg på i ovnen i 20 minutter. Tag låget af og bag ved 180 °C i yderligere 20 - 25 minutter, indtil det er gyldenbrunt. Stryg straks den smeltede honning over. Afkøl på bagepladen i ca. en halv time, før det tages ud og afkøles på en rist. Server varm.
  • 15
    Valgfrit drys at komme over:
  • 16
    Sigt flormelis og tilsæt varm appelsinsaft. Bland grundigt, indtil der er dannet en glat pasta. Dryp over babkaen. Rist pekannødderne, og strø dem over glasuren.