- Chokolade
Ingredienser
- 200 ml mælk
- 50 g smør
- 4 spsk honning
- 4 spsk appelsinsaft
- Skallen af 2 appelsiner
- 400 g kagemel
- 7 ½ ml kanel
- 1 tsk salt
- 10 g tørgær
- Lidt olie
- 50 g mørk chokolade, finthakket
- 45 ml (3 spsk) fløde
- Skallen af en appelsin
- 30 ml demerara-rørsukker eller brun farin
- 1 tsk kanel
- 3 spsk honning til glasering
- 6 spsk flormelis
- 20 ml (4 tsk) appelsinsaft
- 20 g pekannødder
-
Fremgangsmåde
-
1Sådan laver du dejen:
-
2Kom mælk og smør i en lille gryde, og varm det op ved medium-høj varme, indtil det koger let. Pisk honning, appelsinsaft og appelsinskal i, og hæld det hele i en stor skål. Brug en finger til at teste varmen – den skal kun være lidt varmere end din hud. Hvis den er for varm, kan du lade den stå i et par minutter, så den kan køle lidt af.
-
3Sigt mel, kanel og salt sammen, og drys tørgæren i.
-
4Når mælken har den rette temperatur, kommes den i en røremaskine og tilsættes 1 kop af melblandingen; fortsæt med at tilsætte melet 1/2 kop ad gangen, og bland grundigt mellem hver gang. Ælt dejen med dejkrogen i fem minutter, indtil den er glat, elastisk og skinnende.
-
5Kom dejen i en ren, smurt skål. Pensl dejen med en lille smule olie, dæk den til med et fugtigt viskestykke, og sæt skålen på et varmt sted, hvor den skal gæres i ca. en time, eller indtil den er fordoblet i størrelse. Dejen kan også godt hæve natten over i køleskabet.
-
6Når dejen er hævet, bankes den forsigtigt ned og vendes ud på et melet underlag. Rul dejen ud til ca. 1 cm tykkelse, så den bliver til et stort rektangel.
-
7Til fyldet:
-
8Kom chokolade, fløde og appelsinskal i en skål, der kan tåle varme. Sæt den over en lille gryde med kogende vand (bunden af skålen må ikke røre vandet), og varm det op under lejlighedsvis omrøring, indtil alt er smeltet. Pisk, så det hele er blandet.
-
9Fordel fyldet jævnt over dejen, og drys derefter med brun farin og kanel.
-
10Til formning:
-
11Rul den rektangulære side af dejen sammen i længderetningen (som en roulade) til en lang pølse. Skær den midt over på langs hele vejen igennem.
-
12Læg forsigtigt den ene halvdel af dejen over den anden med fyldets side opad, så der dannes et X. Derefter flettes hver side forsigtigt over hinanden, som en fletning med to dele, indtil hele dejen er flettet.
-
13Form fletningen til en cirkulær krans, og læg den i en kold Le Creuset-brødovn. Læg låg på, og lad det hæve på et varmt sted i yderligere 30 minutter.
-
14Forvarm ovnen til 210 °C (200 °C varmluft). Bag brødet med låg på i ovnen i 20 minutter. Tag låget af og bag ved 180 °C i yderligere 20 - 25 minutter, indtil det er gyldenbrunt. Stryg straks den smeltede honning over. Afkøl på bagepladen i ca. en halv time, før det tages ud og afkøles på en rist. Server varm.
-
15Valgfrit drys at komme over:
-
16Sigt flormelis og tilsæt varm appelsinsaft. Bland grundigt, indtil der er dannet en glat pasta. Dryp over babkaen. Rist pekannødderne, og strø dem over glasuren.