- Chokolade
Ingredienser
- 250 g usaltet smør, koldt og i tern
- 200 g sigtet flormelis
- 4 æggeblommer fra fritgående høns
- 500 g hvedemel
- 60 ml koldt vand
- 80 g smør (usaltet)
- 300 g 70% mørk chokolade i stykker
- 1 nip havsalt
- 112 g kakaopulver af høj kvalitet, sigtet
- 8 store æg fra fritgående høns
- 400 g sukker
- 120 g gylden sirup
- 140 g creme fraiche
- Friske bær og kirsebær
- Is (valgfrit)
-
Fremgangsmåde
-
1Forvarm ovnen til 180°C (varmluft).
-
2For at lave den søde dej skal du putte smør og sukker i en foodprocessor og blende, indtil konsistensen er cremet. Tilsæt æggeblommerne og blend, indtil de er godt blandet. Tilsæt melet og blend for at danne en konsistens som rasp, og tilsæt derefter vandet. Blend i et par sekunder, indtil dejen samler sig og lav den til en kugle. Tag den op af processoren, og bland forsigtigt for at skabe en glat dej uden at arbejde for meget med den. Pak den ind i film, og stil den i køleskabet i 30 minutter.
-
3Smør et Le Creuset 28 cm tærtefad med fedtstof. Drys lidt mel ud på din arbejdsflade, og når dejen er afkølet, så rul den ud til et ½ cm tykt lag. Beklæd tærtefadet med dejen og tryk den ind i alle rillerne. Klip overskydende dej fra og stik huller i med en gaffel. Læg et stykke bagepapir over tærten, og fyld det med bagebønner (ris eller tørrede bønner kan også bruges). Sæt det i købeskabet i 30 minutter. Bag tærtebunden i 40 minutter. Efter 40 minutter skal du fjerne bønnerne og papiret og bage i yderligere 20 minutter, indtil bunden er let gylden. Tag ud af ovnen og lad køle af.
-
4Skru ovnen ned til 160°C varmluft. Anbring smør, chokolade og en lille knivspids havsalt i en varmefast skål over en gryde med kogende vand for at lave fyldet. Sigt kakaopulveret i, lad derefter det hele smelte langsomt, og rør lejlighedsvis rundt, indtil det er godt blandet. I en separat skål piskes æg og sukker med en håndmikser, indtil blandingen er lys og cremet, og tilsæt derefter gylden sirup og creme fraiche. Pisk indtil det hele er blandet. Pisk chokoladeblandingen og æggeblandingen sammen. Hæld det hele over den afkølede tærtebund, og bag tærten i 50 minutter, indtil den er fast. Tag den ud af ovnen, og lad den køle helt af inden servering. Serveres med friske bær og is (valgfrit).