- Brød & korn
Ingredienser
- 10 g gær
- 1 spsk. salt
- 1 spsk. honning
- 5 dl koldt vand
- 600-700 g hvedemel ”Tipo 00”*
-
Fremgangsmåde
-
1Smuldr gær i en dejskål, drys salt over og tilsæt honning. Hæld vand i og rør til gær og honning er opløst. Tilsæt melet lidt efter lidt mens der røres.
-
2Rør** dejen i mindst 10 minutter. Hellere for lidt end for meget mel!
-
3Læg dejen i en skål, drys lidt mel over og dæk til med film. Sæt skålen i køleskabet og lad dejen hæve i 12-15 timer og gerne længere.
-
4Tænd ovnen på 250 °C og lad gryden varme med op. Når ovnen er varmet op, skal gryden stå yderligere 15 min. til den er rigtig varm. Hæld dejen ned i den varme gryde.
-
5Læg låg på og sæt gryden i ovnen. Bag brødet i 30 minutter med låg på. Skru ned til 225 °C, tag låget af gryden og drys mel over. Bag brødet videre i 20-25 minutter uden låg. Tag gryden ud af ovnen og vip brødet ud på en bagerist.
-
6Afkøl brødet på en rist før det skæres og spises.
-
7*Tipo 00 er italiensk fintmalet hvede, som egner sig godt til brød og pizza pga. det høje proteinindhold. Korn, der er dyrket i et varmere klima end vores, indeholder bedre proteiner end korn, der er modnet i det nordiske klima. Proteinerne danner gluten, som er det, der får melet til at optage vandet og danne en god struktur og giver brødet en sprød skorpe. ** Dejen røres nemmest på en røremaskine eller med en almindelig håndmikser med dejkroge. Alternativt kan man røre dejen med en grydeske.
-
8** Dejen røres nemmest på en røremaskine eller med en almindelig håndmikser med dejkroge. Alternativt kan man røre dejen med en grydeske.