Stegt kalkun pakket ind i bacon og glaseret med klistret, grøn figen-sirup

SVÆRHEDSGRAD
Middel Middel
FORBEREDELSESTID
Under 1 time Under 1 time
TILBEREDNINGSTID
Under 2 timer Under 2 timer
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Stegt kalkun pakket ind i bacon og glaseret med klistret, grøn figen-sirup
Lav en imponerende kalkun til jul. Klistrede grønne figner og glaseret bacon passer perfekt til saftigt og mørt fjerkræ.
HOVEDINGREDIENSER
  • Kød
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

TIL KALKUNEN
  • 3-4 kg kalkun, helt optøet og renset
  • 2-3 rødløg, halverede
  • 1 helt hvidløg, halveret
  • 20 g frisk salvie og timian, blandet
  • Havsalt og friskkværnet sort peber efter smag
  • 4 spsk (60 ml) olivenolie
  • 5-7,5 dl kyllingefond
  • 250 g stribet bacon
TIL GLASERINGEN AF GRØNNE FIGNER
  • 2,5 dl kyllingefond
  • 0,6 dl hvidvin
  • 1 spsk dijon-sennep
  • Skallen af 1 citron
  • 0,6 dl prosecco-vineddike eller hvidvinseddike
  • 1,25 dl sirup fra syltede grønne figner
  • 4 grønne figner, finthakket
  • Fremgangsmåde

  • 1
    For at stege kalkunen: Fyld kalkunen med halve rødløg, hvidløgsfed og krydderurter. Med fødevaregodkendt snor snøres kalkunen grundigt for at holde vinger og ben på plads. Den krydres grundigt med salt og peber og dryppes med olivenolie. Læg den i Le Creusets ovale Signature-gryde på 31 cm i Cerise, læg låg på og steg i 1½-2 timer. Kyllingefonden hældes undervejs i bunden af gryden, så kalkunen ikke tørrer ud. Efter en time fjernes låget helt, og du kan begynde at pensle kalkunen med glaseringen af grønne figner.
  • 2
    Samtidig varmes en stor pande over medium varme med 2 tsk olivenolie. Steg baconen på panden, indtil den er gennemstegt og kun lige tager farve. I de sidste 15-20 minutter af tilberedningen lægges baconen oven på kalkunen i taglagte rækker. Fortsæt med at hælde godt med glasering over og skru varmen op til 210 C, indtil retten er let karamelliseret. Lad kalkunen hvile i ca. 15 minutter før servering.
  • 3
    Sådan laves glaseringen: Hæld fond, hvidvin, dijon-sennep, citron og eddike i en gryde. Kog væsken ind til det halve og tilsæt de hakkede figner og figen-siruppen. Kog igen ind til det halve, indtil det får en sirupagtig og skinnende konsistens. Smag til efter behov.
 
Kokkens råd
En tommelfingerregel til stegning af kalkun siger 30 minutter per kilo. Begynd med at stege ved 210°C i de første 15 minutter. Skru derefter ned til 180°C i resten af tilberedningstiden.
 
 
Le Creuset