- Kød
Ingredienser
- 3-4 kg kalkun, helt optøet og renset
- 2-3 rødløg, halverede
- 1 helt hvidløg, halveret
- 20 g frisk salvie og timian, blandet
- Havsalt og friskkværnet sort peber efter smag
- 4 spsk (60 ml) olivenolie
- 5-7,5 dl kyllingefond
- 250 g stribet bacon
- 2,5 dl kyllingefond
- 0,6 dl hvidvin
- 1 spsk dijon-sennep
- Skallen af 1 citron
- 0,6 dl prosecco-vineddike eller hvidvinseddike
- 1,25 dl sirup fra syltede grønne figner
- 4 grønne figner, finthakket
-
Fremgangsmåde
-
1For at stege kalkunen: Fyld kalkunen med halve rødløg, hvidløgsfed og krydderurter. Med fødevaregodkendt snor snøres kalkunen grundigt for at holde vinger og ben på plads. Den krydres grundigt med salt og peber og dryppes med olivenolie. Læg den i Le Creusets ovale Signature-gryde på 31 cm i Cerise, læg låg på og steg i 1½-2 timer. Kyllingefonden hældes undervejs i bunden af gryden, så kalkunen ikke tørrer ud. Efter en time fjernes låget helt, og du kan begynde at pensle kalkunen med glaseringen af grønne figner.
-
2Samtidig varmes en stor pande over medium varme med 2 tsk olivenolie. Steg baconen på panden, indtil den er gennemstegt og kun lige tager farve. I de sidste 15-20 minutter af tilberedningen lægges baconen oven på kalkunen i taglagte rækker. Fortsæt med at hælde godt med glasering over og skru varmen op til 210 C, indtil retten er let karamelliseret. Lad kalkunen hvile i ca. 15 minutter før servering.
-
3Sådan laves glaseringen: Hæld fond, hvidvin, dijon-sennep, citron og eddike i en gryde. Kog væsken ind til det halve og tilsæt de hakkede figner og figen-siruppen. Kog igen ind til det halve, indtil det får en sirupagtig og skinnende konsistens. Smag til efter behov.