Poulet Basquaise

FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
TILBEREDNINGSTID
Under 2 timer Under 2 timer
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Poulet Basquaise
En klassisk gryderet fra den baskiske region i Frankrig, hvor nabolandet Spanien har en kulinarisk indflydelse. For at give ekstra smag er kyllingestykkerne ikke skåret af benene. De er tilberedt med baconstrimler, paprika, løg, peberfrugter, frisk aromatisk timian og en tør hvidvin.
HOVEDINGREDIENSER
  • Kød
TIL DENNE OPSKRIFT ELSKER VI AT BRUGE
Ingredienser
Fremgangsmåde

Ingredienser

  • 2 spsk. olivenolie
  • 115 g strimler røget bacon
  • 1,5 kg fritgående kylling - lår og ben på knoglen og med skind
  • 2 spsk. smør
  • 2 store løg – skåret i rustikke både
  • 3 fed finthakket hvidløg
  • 2 tsk paprika
  • ½ tsk. cayennepeber
  • 250 ml tør hvidvin
  • 250 ml hønsefond
  • 4 spiseskefuld tomatpuré
  • 2 røde peberfrugter - skåret i store stykker
  • 1 grøn peber - skåret i store stykker
  • 400 g modne tomater - skåret i tern
  • 2 spsk. friskhakket timian
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk majsstivelse blandet med 2-3 spsk vand
  • Salt og groftkværnet sort peber efter smag
  • Serveres med grofthakket, bredbladet persille
  • Fremgangsmåde

  • 1
    Varm olien i gryden over lav til medium varme, tilsæt baconstrimlerne og sautér, indtil de er brunede, og olien er udskilt af fedtet. Fjern strimlerne med en hulske, lad olien blive i gryden, og sæt den til side.
  • 2
    Krydr kyllingestykkerne godt med salt og sort peber og brun dem i den aromatiserede olie i to portioner. Tag dem op og læg dem til side sammen med baconstrimlerne.
  • 3
    Skru varmen ned til lavt blus og tilsæt smør i gryden. Når det er smeltet, tilsættes løgene, og de steges langsomt i 4-5 minutter, indtil de er let karamelliserede. Rør hvidløg, paprika og cayennepeber i, og steg i yderligere 1-2 minutter.
  • 4
    Hæld vinen i, og rør rundt for at fjerne de karamelliserede stykker fra bunden af panden.
  • 5
    Skru op for varmen, og lad det simre, indtil halvdelen af vinen er fordampet. Tilsæt bouillon og tomatpuré, og lad det simre i yderligere 2 minutter.
  • 6
    Put de brunede kyllingestykker og baconstrimlerne tilbage i gryden. Rør peberfrugter, tomater, frisk timian og laurbærblade i. Bring indholdet til en simren, skru så ned for varmen, læg låg på og lad det simre 45-50 minutter, eller indtil kyllingen er mør.
  • 7
    Fjern låget, og rør så majsmel- og vandblandingen i, indtil saucen bliver tykkere og får den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.
  • 8
    Fjern laurbærbladene, og server gryderetten med grofthakket bredbladet persille.
  • 9
    Kokkens bemærkninger:
  • 10
    Paprika er et typisk krydderi i middelhavskøkkenet, da det giver farve og smag. Vælg om muligt en røgfri, langsomt ristet spansk version af god kvalitet, også kendt som pimenton, da den vil være sødere i smagen og mindre stærk end den ungarske paprika.
  • 11
    En god regional vin, der passer godt til denne opskrift, er txakoli. Det er en let mousserende, tør hvidvin med meget syrlighed og lavere alkoholindhold.