- Kød
Ingredienser
- 2 spsk. olivenolie
- 115 g strimler røget bacon
- 1,5 kg fritgående kylling - lår og ben på knoglen og med skind
- 2 spsk. smør
- 2 store løg – skåret i rustikke både
- 3 fed finthakket hvidløg
- 2 tsk paprika
- ½ tsk. cayennepeber
- 250 ml tør hvidvin
- 250 ml hønsefond
- 4 spiseskefuld tomatpuré
- 2 røde peberfrugter - skåret i store stykker
- 1 grøn peber - skåret i store stykker
- 400 g modne tomater - skåret i tern
- 2 spsk. friskhakket timian
- 2 laurbærblade
- 1 spsk majsstivelse blandet med 2-3 spsk vand
- Salt og groftkværnet sort peber efter smag
- Serveres med grofthakket, bredbladet persille
-
Fremgangsmåde
-
1Varm olien i gryden over lav til medium varme, tilsæt baconstrimlerne og sautér, indtil de er brunede, og olien er udskilt af fedtet. Fjern strimlerne med en hulske, lad olien blive i gryden, og sæt den til side.
-
2Krydr kyllingestykkerne godt med salt og sort peber og brun dem i den aromatiserede olie i to portioner. Tag dem op og læg dem til side sammen med baconstrimlerne.
-
3Skru varmen ned til lavt blus og tilsæt smør i gryden. Når det er smeltet, tilsættes løgene, og de steges langsomt i 4-5 minutter, indtil de er let karamelliserede. Rør hvidløg, paprika og cayennepeber i, og steg i yderligere 1-2 minutter.
-
4Hæld vinen i, og rør rundt for at fjerne de karamelliserede stykker fra bunden af panden.
-
5Skru op for varmen, og lad det simre, indtil halvdelen af vinen er fordampet. Tilsæt bouillon og tomatpuré, og lad det simre i yderligere 2 minutter.
-
6Put de brunede kyllingestykker og baconstrimlerne tilbage i gryden. Rør peberfrugter, tomater, frisk timian og laurbærblade i. Bring indholdet til en simren, skru så ned for varmen, læg låg på og lad det simre 45-50 minutter, eller indtil kyllingen er mør.
-
7Fjern låget, og rør så majsmel- og vandblandingen i, indtil saucen bliver tykkere og får den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.
-
8Fjern laurbærbladene, og server gryderetten med grofthakket bredbladet persille.
-
9Kokkens bemærkninger:
-
10Paprika er et typisk krydderi i middelhavskøkkenet, da det giver farve og smag. Vælg om muligt en røgfri, langsomt ristet spansk version af god kvalitet, også kendt som pimenton, da den vil være sødere i smagen og mindre stærk end den ungarske paprika.
-
11En god regional vin, der passer godt til denne opskrift, er txakoli. Det er en let mousserende, tør hvidvin med meget syrlighed og lavere alkoholindhold.